Expres

Un procuror BRAŞOVEAN l-a înfruntat pe ministrul Justiţiei (VIDEO)

  • Borcoman_265357.JPG
 
Ordonanțele de urgență adoptate de Guvern anul acesta nu au efecte benefice pentru sistemul judiciar, a declarat procurorul Cătălin Borcoman, șef al DIICOT Brașov. 
Cei cinci candidaţi pentru funcţia de procuror european din partea României, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Elena Hach, Daniel Horodniceanu şi Laura Ecedi Stoisavlevici, au fost invitaţi joi să susţină interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Interviurile au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a MJ.  Aici e interviul său.

 
Primul intervievat a fost procurorul Cătălin Laurenţiu Borcoman (foto 2), la ieșire el fiind întrebat de jurnalişti despre ordonanțele de urgență pe Legile Justiției.
 
Magistrații din țară și inclusiv cei de la Brașov au protestat în repetate rânduri. Nu pot aprecia schimbările legislative din punct de vedere al oportunității acestora, deoarece este atributul politicienilor, însă consider că inclusiv ordonanțele de urgență adoptate la nivelul acestui an nu au efecte benefice pentru sistemul judiciar. De asemenea, de fiecare dată când modificările legislative au fost de natură a afecta activitatea de urmărire penală și, sigur, unde eram interesat – de a afecta investigarea criminalității organizate, am tras semnale de alarmă necesare alături de colegii mei, însă decizia nu ne aparține”, a spus procurorul braşovean, citat de presa centrală. 
 
Tudorel Toader i-a imputat protestele magistraţilor braşoveni
 
Pe de altă parte, procurorul Cătălin Borcoman a fost „provocat” de ministrul Justiţiei, care i-a pus întrebări despre viitorul şef al Parchetului European (EPPO) şi i-a făcut reproşuri în legătură cu protestele magistraţilor braşoveni.
Braşoveanul primit şi o întrebare de la Tudorel Toader, despre care chiar ministrul a spus că ar putea să pară „provocatoare”, cu privire la particularităţile care ar defini independenţa procurorului european, prin comparaţie cu cea a procurorului delegat european. Şeful DIICOT Braşov a răspuns că legislaţia europeană este singura care limitează independenţa şefului Parchetului European, aşa cum au impus Franţa şi Germania, iar şeful Parchetului European nu se poate decât conforma acestor exigenţe. După răspunsul său, ministrul Tudorel Toader a remarcat că „o decizie colegială poate fi mai bună decât una individuală”.
De asemenea, ministrul Tudorel Toader i-a imputat candidatului solicitarea magistraţilor braşoveni, formulată în urmă cu circa un an de „a suspenda deciziile CCR”. „De un an de zile ne cereţi asta”, i s-a adresat Toader lui Borcoman şi i-a cerut să explice cum anume ar putea el, ca ministru, să suspende aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Procurorul-candidat a spus, însă, că solicitarea aparţine „colegilor de la Parchetul Judecătoriei Braşov”, el fiind de la DIICOT, şi că solicitările colegilor săi „nu au fost corect transmise şi reflectate”, ei cerând nu suspendarea deciziilor CCR, ci „aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia pe modificările propuse” la legile justiţiei.

Întrebările au privit, dincolo de prezentarea pe care şi-a făcut-o fiecare candidat, cauzele în care procurorul intervievat a solicitat colaborare internaţională, o descriere a Parchetului European, reţelele de experţi în care a lucrat în materia cooperării judiciare.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare