Expres

Trei filme importante aduse la Brașov în proiecție liberă

Trei filme importante aduse la Brașov în proiecție liberă

Caravana Docuart deschide șirul proiecțiilor de primavară la ediția numărul 11 cu orașul Brașov. În 10 și 11 aprilie aduce trei titluri importante la Cinema Modern: Cazul inginerului Ursu, Playback și Valuri pe uscat.

Prima oprire a Caravanei Docuart rămâne, în mod tradițional, în orașul Brașov, unde proiectează la Cinema Modern, intrarea fiind liberă.

Citiți și:

Zilele Filmului Maghiar la Brașov / Intrare liberă, subtitrare în limba română

Miercuri, 10 aprilie începând cu ora 19:00, rulează documentarul Ralucăi David, „Valuri pe uscat” care spune povestea unui tânăr optimist surfer din Basarabia care încearcă să-și depășească condiția de imigrant. Regizoarea își dorește ca fiecare privitor prezent să fie receptiv la curajul personajului principal: „Oricât de îndepărtat sau de greu de atins ar părea visul tinerilor, sper că vor găsi inspirație în înverșunarea lui de a nu renunța și că își vor urma pasiunea”, spune ea.

De la ora 20:15, același public își poate continua seara prin vizionarea unui lungmetraj despre muzica anilor ‘80, „Playback”, realizat de Iulia Rugină. Filmul cu o coloană sonoră formată din hiturile acelor vremuri, românești în mod special, conține o deosebită nostalgie colectivă și redă paralela schimbărilor produse în muzică și în viața socială a ultimilor 50 de ani.

„Bucuria mea cea mai mare din facerea unui film este momentul în care el ajunge la oameni.

Experiența mea cu Playback și reacția publicului care l-a văzut în sala de cinema m-au făcut să-mi doresc să fiu acolo la fiecare proiecție. Asta nu e posibil întotdeauna, dar contează la fel de mult să știu că undeva, oameni care n-ar avea acces la el, au astfel ocazia să îl vadă, să călătorească înapoi în timpurile despre care el vorbește și să redescopere bucuria vizionării unui film pe ecran mare, lucru cu atât mai special în cazul unui documentar, așa cum e el”, spune Iulia.

Caravana Docuart încheie seria proiecțiilor de film documentar românesc, joi, 11 aprilie, de la ora 20:00 cu documentarul tulburător „Cazul inginerului Ursu” realizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu. Producția cinematografică a avut în prim-plan ancheta Securității față de Babu (Gheorghe Ursu), inginer constructor și poet ucis în 1985, un caz care continuă să fie discutat și astăzi, nu datorita învățămintelor culese, cât din cauza lipsei soluțiilor și-a dreptății ce încă îl înconjoară.
Cazul porneşte de la momentul 1977, când un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter loveşte România, lăsând în urmă peste 1.500 de morţi, zeci de clădiri dărâmate şi alte mii avariate. Imediat după, sub îndrumarea directă a aparatului comunist de stat, începe evaluarea şi consolidarea clădirilor afectate. La fix 4 luni de la cutremur, în  4 iulie 1977, Ceauşescu îi convoacă pe toţi cei implicaţi în reconstrucţie, ingineri, arhitecţi, autorităţi locale şi le interzice – sub ameninţarea cu închisoarea – să continue orice demers legat de lucrările de consolidare. În sală se află şi inginerul Ursu, singurul care denunţă ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă şi citită la Radio Europa Liberă. Iar asta îl costă viaţa, fiind torturat şi ucis de Securitatea lui Ceauşescu.
Filmul este urmat de Q&A cu regizorul Șerban Georgescu.

Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu-l mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atît mai necesară.”, spune Liviu Tofan, unul dintre regizorii documentarului.

Caravana Docuart este un proiect organizat de asociația Docuart cu cofinanțare de la Centrul Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural Apollonia Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare