Expres

Ședință de urgență la UNPR după depunerea moţiunii „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în desfășurarea funcției publice”

 

Potrivit unor surse din interiorul partidului, Gabriel Oprea ar fi convocat parlamentarii UNPR la sediul central, după ce aceștia ar fi cerut acest lucru.

Parlamentarii UNPR ar vrea să stabilească strategia politică pentru viitor, după ce ieri Klaus Iohannis l-a sfătuit pe Gabriel Oprea să-și dea demisia, în urma scandalului în care un polițist din suita vicepremierului a murit.

Se pare că Gabriel Oprea ar avea întreaga susținere a partidului pe care îl conduce, așadar nimeni nu îi va cere demisia.

Totodată, la Senat ar fi fost depusă moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului de Interne.

Documentul, intitulat „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în desfășurarea funcției publice”, este semnat de 49 de senatori liberali și neafiliați.

Potrivit președintelui de ședință, vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, data la care va fi dezbătută și supusă votului senatorilor va fi stabilită de către președintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

Documentul integral:

„Ne-am reunit azi, aici, în plenul Senatului, pentru a aduce în discuție atitudinea sfidătoare față de opinia publică de care dă dovadă ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, incompatibilă cu modul în care un demnitar al statului român trebuie să își exercite mandatul.

În seara zilei de 20 octombrie subinspectorul post-mortem Bogdan Cosmin Gigină a murit, la numai 28 de ani, într-un accident rutier. El era cel care deschidea, pe motocicletă, coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea,
care se deplasa în condiții de ploaie și întuneric.

Prima întrebare care se impune este pe cât de simplă, pe atât de justificată. Trebuia Bogdan Gigină să se afle în acel loc? Mai concret, era necesară însoțirea coloanei oficiale de către Brigada Rutieră și polițist pe motocicletă?

A doua întrebare: era justificată urgența deplasării ministrului Gabriel Oprea cu aceste facilități, conform cadrului legal în vigoare?

Doamnelor și domnilor senatori ai României,

Nici după atâtea zile scurse de la tragicul accident, ministrul Gabriel Oprea nu a binevoit să explice public care ar fi fost urgența folosirii Poliției Rutiere în acest caz. Unde și pentru ce se grăbea în acea seară?

Tăcerea prelungită, urmată de declarații publice generate doar la presiunea
străzii, care au eludat tocmai aceste întrebări, a fundamentat ideea că ministrul Gabriel Oprea are ceva de ascuns și că suspiciunile opiniei publice legate de mușamalizarea cazului au o bază reală.

Domnul Gabriel Oprea s-a aflat în afara cadrului legal. OUG 195/2002 stabileşte clar că dreptul la coloană oficială îl au doar preşedintele, premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Miniştrii simpli au acest drept doar în situaţii de urgență, asta spune legea pe care ministrul Oprea pretinde cu obrăznicie că o respectă.

Care era urgența ? O întrebare simplă pentru care o țară întreagă așteaptă răspuns. Dar admitem că este posibil să fie greșită întrebarea și putem
reformula : a existat vreo urgență care să justifice această tragedie ?

Dacă ar fi existat răspunsuri sincere la aceste întrebări, ele veneau până astăzi, fără să mai justifice depunerea acestei moțiuni.

Vicepremier pe probleme de securitate națională, ministru de interne, general, profesor universitar doctor…în plagiate. Purtați o responsabilitate morală, cel puțin, pentru moartea acestui tânăr. Nu vă apasă acest lucru? Nu simțiți că vă strânge ceva în spate, mai ales că dumneavoastră știți foarte clar că Bogdan Gigină nu avea ce căuta acolo?!

Mai mult, această atitudine opacă, sfidătoare și surdă la apelurile succesive la transparență a generat o criză de imagine în care a fost împins ministerul de Interne și a devoalat un mod găunos în care ministrul Oprea a înțeles să își exercite funcția publică.

Constatăm, însă, că amestecul nesimțirii și tupeului reprezintă acum soluția
menținerii actualei guvernări. Arătați-ne tuturor că nu este așa și că noi suntem cei care ne înșelăm!

Domnule ministru Oprea, ministerul nu este o moșie pe care să vă exersați
apucăturile de stăpân! Polițiștii au alte atribuții, conform prevederilor legale, decât acelea de a vă servi pe dumneavoastră, în scop personal, prin
traficul din București.

Până la urmă v-ați oprit la locul accidentului sau nu? Comunicatul Poliției Capitalei spune că da, dumneavoastră spuneți că nu. Cineva a mințit în
chestiunea asta. Cumva ați simțit nevoia să faceți această clarificare pentru că v-ați dat seama că vor apărea public înregistrările video? Vedeți?! Alt exemplu despre modul în care acționați în exercițiul funcției.

În orice caz, știm sigur că orice român își poate pune acum bază în deviza
enunțată, nu demult, chiar de dumneavoastră: «Nu lăsăm pe nimeni în urmă!»
Ați demonstrat, cu brio, că o respectați!…

Și, dacă am ajuns în acest punct, vă mai adresăm o întrebare, la fel de justificată și care reclamă un răspuns imediat și instituțional: a fost
Bogdan Gigină presat să ruleze, pe motocicletă, mult prea repede, date fiind
condițiile meteo improprii?

Mărturiile subordonaților dumneavoastră sunt elocvente în acest sens. Ne întrebăm, însă, de ce au fost făcute uzitând identitatea protejată, dacă nu
cumva este vorba de abuzuri frecvente ale dumneavoastră.

Aceste lucruri, care acum se confirmă, le bănuiam cu toții și știți foarte
bine, doamnelor și domnilor senatori, la ce ne referim. Controlați, domnule
Oprea, o rețea ocultă prin care v-ați infiltrat, nemeritat, la vârful puterii.

Doamnelor și domnilor senatori ai României,

Partidul Național Liberal a înțeles să susțină, prin acțiuni parlamentare, solicitările îndreptățite ale românilor. Aceștia și-au exprimat indignarea pentru că ați refuzat în mod ostentantiv să furnizați rapid și complet toate răspunsurile cerute atât de către opinia publică, dar și de Parchet.

Este, astfel, o acuzație justificată aceea că ați încercat să mușamalizați cazul, pentru că altfel nu ar fi fost necesară precizarea publică a Parchetului că nu ați furnizat toate documentele solicitate.

Am constatat că ne-ați acuzat de politizarea acestei tragedii. Demersul nostru este acela de a cere transparență și de a preveni mușamalizarea. Este de-a dreptul rușinos ca din situația dumneavoastră să faceți o astfel de acuzație politică. Trebuie să înțelegeți și dumneavoastră că România nu mai poate fi țara în care vinovatul este cel care a decedat.

Dar să vă cităm o abordare cu adevărat politică despre acest caz. Politică și în același timp lipsită de orice urmă de umanitate : “Ăsta (poliţistul n.n.) unde era cu gândul când a căzut în groapă? Toţi murim la un moment dat”. Credem că-l recunoașteți, este vicepreședintele UNPR, Ion Răducanu, care a primit ordin ”pe unitate” să vă spele murdăria cu orice preț. Și nu e singurul, ci se alătură unei întregi armate de postaci și instrumente de propagandă. Totuși, chiar și în politică, nu strică puțină rușine, domnilor de la UNPR.

Domnule Oprea, acum aveți ocazia ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să
dați răspunsurile solicitate, chiar dacă acestea vă incriminează și pe dumneavoastră.

Constatăm că nu ați avut onoarea de care ați bravat politic de a vă da demisia și nu mai așteptăm acest lucru. Ar fi trebuit să se întâmple, ca în orice țară civilizată unde miniștrii își dau demisia pentru mult mai puțin – suspiciuni de nepotism, pierderea suportului public, situaţii de urgenţă prost gestionate, subfinanţarea ministerului pe care îl conduc, declaraţii nepotrivite etc.

Dar ca să vă arătăm care ar fi fost calea demnității, onoarei, onestității
și decenței politice, vă explicăm și ce ați fi putut face în acest sens, chiar dacă acum e prea târziu. Demisia dumneavoastră ar fi putut însemna un interimat de 45 de zile, asigurat de un alt membru al Guvernului, cu posibilitate de prelungire. Acest lucru ar fi oferit o garanție minimală că nu urmăriți mușamalizarea acestui caz și puteați reveni în funcție ulterior desfășurării anchetei, fără să mai existe atâtea suspiciuni asupra dumneavoastră. Faptul că nu aveți încredere în nevinovăția dumneavoastră, în partenerii de guvernare, și nici în Victor Ponta, ne arată tuturor cât de jalnică este politica pe care o duceți în acest guvern.

Așteptăm, însă, de la toți membrii Senatului României să facă această opțiune curată de a vă sancționa prin votul lor.

După cum știți, adoptarea acestei moțiuni simple nu are consecințe juridice
directe, dar este un mesaj politic fundamental care nu poate fi ignorat de actualul Guvern.

Doamnelor și domnilor senatori ai României

Vă solicităm, așadar, să votați în favoarea acestei moțiuni simple, care echivalează cu retragerea sprijinului politic și, deci, cu demiterea
ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

Vă solicităm să puneți punct acum, prin votul dumneavoastră, sfidării,
aroganței, abuzului și disprețului în exercitarea funcției publice. Nu vă
amăgiți că acestea vor mai fi tolerate pentru mult timp de români și că nu
vă vor sancționa, prin votul lor, pentru că dumneavoastră le tolerați acum”, scrie în moțiunea de cenzură depusă de PNL.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare