Timp liber

Festivalul Filmului European revine la Brașov

Festivalul Filmului European revine la Brașov

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Consiliul Județean Brașov și Centrul Cultural Reduta, completează bogatul weekend cultural din Brașov cu 7 filme europene de referință, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație – proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală de vineri, 24 mai, de la Centrul Cultural Reduta, va fi proiectat documentarul Atlantic bar, al regizoarei Fanny Molins (producție Franța, selecționată în 2022 la ACID Cannes), un tablou emoționant al unei lumi în curs de dispariție.

Suntem bucuroși și onorați deopotrivă să fim gazdele unui eveniment de o asemenea amploare. Centrul Cultural Reduta a prezentat publicului în ultimii 4 ani numeroase producții cinematografice, multe dintre ele în premieră, majoritatea românești. Festivalul Filmului European, care se va desfășura între 24 și 26 mai, evidențează rolul pe care Centrul Cultural Reduta și l-a asumat, ca verigă în lanțul cultural european”, a declarat Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

Sunt mulți ani de când nu am mai poposit în Brașov, și mă bucur nespus că profesionalismul și entuziasmul partenerilor noștri de aici ne-au convins să revenim. Momentul este cu atât mai relevant, pentru că ne aflăm într-un an în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie. Am convingerea că unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile. Suntem la distanță de o întreagă generație și le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural. Ca semn de sprijin și recunoaștere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenți și la Chișinău. De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. La Brașov, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliului Județean Brașov și Centrul Cultural Reduta.

Festivalul a început la București și a continuat în Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Chitila, Curtea de Argeș și. după ediția din Brașov, festivalul se va încheia la Chișinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.

Continuă tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, „Căutătorul de vânt”, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.

„Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.

Festivalul Filmului European la Brașov: 24 – 26 mai

Centrul Cultural Reduta

VINERI 24 mai – Gala de deschidere

19:00 Atlantic Bar – r: Fanny Molins / Franța / 2022, 77’ (doc.)

SÂMBĂTĂ 25 mai

15:00 Faraonul, sălbaticul și prințesa / The Black Pharaoh, the Savage and the Princess / Le pharaon, le

sauvage et la princesse – r: Michel Ocelot / Franța, Belgia / 2022, 83’ (animație)

16:30 Mama / Mother / Maika – r: Zornitsa Sophia / Bulgaria, Germania, Croația / 2023, 117’

19:00 20.000 de specii de albine / 20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas – r: Estibaliz Urresola

Solaguren / Spania / 2023, 129′

DUMINICĂ 26 mai

15:30 Interzis câinilor și italienilor / No Dogs or Italians Allowed / Interdit aux chiens et aux italiens – r:

Alain Ughetto / Franța, Italia, Elveția / 2022, 70’ (animație)

17:00 Sauna secretelor / Smoke Sauna Sisterhood – r: Anna Hints / Estonia / 2023, 89′ (doc.) (N-15)

19:00 Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was

Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war – r: Sonja Heiss / Germania / 2023, 116’


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button