Expres

Revoltă față de starea deplorabilă a DN73 și dispute între CNAIR și autoritățile locale

  • imag0450.jpg
 

Vineri, după amiază, exasperarea față de starea Drumului Național 73, în special pe porțiunea Râșnov-Tohanul Nou-Moieciu, i-a determinat pe mai mulți cetățeni să protesteze la Tohanul Nou, blocând șoseaua, prin traversarea continuă a trecerii de pietoni de la intersecția DN73 cu drumul spre  Sohodol. „La orele 17.40, protestul s-a încheiat, nefiind înregistrate probleme. Numărul maxim de participanți a fost de 30. Polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni de fluidizare, prin recomandarea unor rute alternative pentru șoferi”, a transmis Inspectoratul Poliției Județene Brașov.

* „Atentat la siguranța circulației!”

„Nu se mai poate în așa hal! Cei de la Compania de Drumuri și constructorul care ar trebui să lucreze la acest drum își bat pur și simplu joc de noi! Compania aceasta de drumuri ar trebui trimisă în judecată pentru atentat la siguranța circulației! Pentru ce plătim roviniete? Pentru a ne rupe mașinile pe un drum național, pentru a merge bară la bară cu câțiva kilometri pe oră, pentru a sta la șirul de semafoare dintre Râșnov și Tohan? Eu trec pe aici zilnic și în ultima perioadă n-am văzut să se lucreze ceva. La Râșnov au frezat șoseaua și au lăsat-o așa. Eu, dacă nu plătesc rovinietă, sunt amendat. Ei, care încasează banii și pun în pericol oameni și mașini, văd că nu pățesc nimic. Chiar cred că oamenii care au blocat trecerea de pietoni au dreptate, ba protestele ar trebui să fie mai multe și mai ample, măcar să vadă că nu toată lumea acceptă să fie bătaia lor de joc!”, ne-a declarat un șofer brașovean care a așteptat să se deblocheze trecerea de pietoni.  Alții, sosiți ca turiști în zonă, s-au arătat și ei nemulțumiți de starea drumului, însă și de faptul că au trebuit să aștepte încheierea protestului. „Venim din Ialomița, am făcut mult pe drum, abia așteptăm să ajungem să ne cazăm. Drumul arată, într-adevăr, ca după bombardament, dar nu ne convine să așteptăm și aici, după ce am mers în coloană și am așteptat atâta la semafoare”, ne-a spus unul dintre turiști.

* Controverse în fața Primăriei Râșnov

Imediat, conducerea centrală a Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ce are în administrare acest drum național, l-a trimis la Râșnov pe purtătorul de cuvânt Alin Șerbănescu, care a descins în fața Primăriei orașului însoțit de un director adjunct, de purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Robert Elekes, și de câțiva cameramani care îl filmau. Acolo, trimișii Companiei au încercat să acrediteze ideea că de vină pentru situație este Primăria Râșnov, care ar refuza să emită o autorizație de construcție pentru o organizare de șantier, solicitând acordarea pe loc a actului. Primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, a replicat că nu intră în atribuțiile autorităților locale să acorde acea autorizație. În timpul discuției a apărut și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (fost primar al Râșnovului), care le-a reproșat reprezentanților CNAIR atitudinea față de autoritățile locale și situația în care îi pun pe cetățenii nevoiți să îndure blocajele de trafic de pe acest drum.

* „Aceasta este ce a «realizat» CNAIR vreme de șapte ani”

Ulterior, Primăria Râșnov a emis următorul comunicat de presă, semnat de primarul Liviu Butnariu:

,,În încercarea de a-și acoperi propria nepăsare și/sau incompetență reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere încearcă să arunce vina pe Primăria Râșnov în ceea ce privește situația Drumului Național nr. 73, a cărui parcurgere, pe tronsonul ce traversează județul Brașov, reprezintă un adevărat calvar. 
Față de abordarea agresivă a conducerii centrale a CNAIR, care a trimis vineri, 27 iulie, la Râșnov, un adevărat desant, încercând să intimideze autoritățile locale și să abată atenția opiniei publice de la adevărații vinovați, dorim să facem următoarele precizări:
1. Ulterior discuției de vineri, 27 iulie, cu reprezentanții CNAIR, am luat legătura cu constructorul, care ne-a spus că nu este condiționat de vreo autorizație din partea Primăriei Râșnov. Problema sa este că nu i s-a decontat, de către CNAIR, ultima factură pentru lucrările efectuate pe tronsonul Cristian, din cauză că nu s-a ajuns la un consens privind încadrarea mixturii asfaltice în normativ, lucru confirmat, de altfel, anterior, și de reprezentanții CNAIR Brașov. Din acest motiv, constructorul și-a retras oamenii de pe șantier. 
2.Nu Primăria Râșnov are în administrare DN73, ci CNAIR.
3. Nu Primăria Râșnov derulează proiectul de reabilitare și modernizare a DN73, ci CNAIR. 
4. Nu Primăria Râșnov este vinovată că acest proiect bate pasul pe loc de atâția ani și afectează oameni și localități. Contractul pentru proiect a fost semnat în iulie 2011. Suntem în iulie 2018, iar pe tronsonul DN73 ce străbate județul Brașov lucrurile arată ca pe un șantier abandonat, cu lucrări începute și lăsate de izbeliște, cu semafoare care au adus la exasperare șoferii, cu o porțiune de nici 2 km – cea dintre Cristian și Măgurele – unde asfaltul turnat astă-toamnă deja cedează. Aceasta este tot ce a «realizat» CNAIR vreme de șapte ani și explică părerea foarte proastă a cetățenilor față de companie. Iar imaginea CNAIR nu se poate îmbunătăți prin aroganță și atitudini agresive față de autoritățile locale! 
5. În ceea ce privește autorizația solicitată de reprezentanții CNAIR și ai constructorului pentru «organizare de șantier temporară», Primăria Râșnov nu este abilitată legal să emită un asemenea act, câtă vreme această organizare de șantier prevede și o bază de producție, respectiv «stație mobilă de preparat mixturi asfaltice» și «stație mobilă de preparat balast stabilizat». Potrivit Legii nr. 50/1991, actualizate în 2017, și Hotărârii de Guvern nr. 907/2016, autorizarea acestor baze de producție se face de către Ministerul Transporturilor, emitentul autorizației inițiale, fiind vorba despre lucrări aferente infrastructurii de interes național. Așa încât, ori reprezentanții CNAIR nu cunosc legislația care le guvernează activitatea, ori vor să abată nemulțumirile către autoritățile locale, ori vor să tergiverseze în continuare proiectul, afectând cetățenii și activitățile economice din zonă”.

* Marți, ședință și protest

Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, a anunțat convocarea pentru marți, 31 iulie, a unei ședințe cu reprezentanți ai CNAIR, ai contructorului și cu primarii din localitățile traversate de DN73 în județ, respectiv Cristian, Râșnov, Zărnești, Bran, Moieciu și Fundata, pentru a se încerca deblocarea situației.  

Mai mulți locuitori din Râșnov și localitățile învecinate se mobilizează pentru organizarea în aceeași zi a unui miting în fața Prefecturii.    


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare