Expres

Se schimbă CNP-ul

Se schimbă CNP-ul…

Odată cu operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, Ministerul Afacerilor Interne a simplificat procesul de atribuire a Codului Numeric Personal. Alcătuit în mod tradițional din 13 cifre, Codul Numeric Personal prezenta două cifre care indicau județul/sectorul în care persoana respectivă s-a născut, sau unde avea rezidența. Cifrele din CNP sunt structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control.


Partea semnificativă este alcătuită din 7 cifre, care exprimă sexul, secolul și data nașterii, sub forma SAALLZZ. Potrivit noilor reglementări, acest cod specific a fost înlocuit de codul unic „70”, care a devenit universal valabil pentru toate CNP-urile generate după data de 8 mai, explică stirileprotv.ro.
Prin urmare, dacă codurile tradiționale prezentau o structură de tipul SAALLZZJJNNNC, noile coduri vor arăta astfel SAALLZZ70NNNC.


Noua implementare nu presupune schimbarea CNP-urilor deja emise. De asemenea, au fost modernizate metodele de gestionare a actelor de stare civilă. Astfel de proceduri permit procesarea electronică a datelor și documentelor emise, eficientizând fluxul de lucru și reducând timpul de așteptare la ghișee.

Sistemul a devenit funcțional începând cu data de 8 mai, implementarea completă va avea loc treptat până în 24 septembrie.

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă funcționează în 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul informatic.

Cum era alcătuit CNP-ul, de tip SAALLZZJJNNNC

S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate fi:

· 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;
· 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;
· 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;
· 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;
· 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;
· 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099.

-AALLZZ reprezintă data nașterii și cuprinde ultimele două cifre ale anului nașterii (AA), luna nașterii, cu valori între 01 și 12 (LL) și ziua nașterii (de la 01 la 31, după caz – ZZ).

Partea secvențială este formată din 5 cifre sub forma JJNNN, cu următoarea semnificație:

· JJ reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării C.N.P.;

· NNN reprezintă un număr de secvență (între 001 și 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere (an, lună, zi).

Cifra de control (C) este atribuită de calculator şi permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența C.N.P..


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button