Expres

BRAŞOV. Nu va mai avea cine să-i salveze pe turiştii ce se aventurează în nord-vestul Bucegilor

 

Una dintre cele mai circulate zone turistice din masivul Bucegi rămâne fără acoperire Salvamont, de la 1 aprilie. Membrii Formaţiei Salvamont Bran au fost anunţaţi că posturile lor vor fi desfiinţate, începând cu această dată. În timp ce autorităţile se contrazic în explicaţii, pe traseele din nord-vestul Bucegilor nu mai are cine să intervină la acţiuni de salvare, relatează Digi24.

​Autorităţile locale din zona Moeciu – Bran – Fundata vor să renunţe la serviciul de Salvamont. Asta în ciuda faptului că pe munţii din zonă se aventurează anual sute sau chiar mii de turişti, dintre care mulţi ajung în situaţia de a fi salvaţi. S-ar fi constatat că Serviciul Salvamont Bran funcţiona ilegal; în consecinţă, cinci salvamontişti vor rămâne fără loc de muncă de la 1 aprilie, după ani de zile în care au salvat sute de turişti de la moarte. Angajaţii serviciului s-au trezit deja cu preavize în care sunt anunţaţi ca posturile lor se desfiinţează. Primăriile Bran, Moeciu şi Fundata, care finanţau postul Salvamont, au anunţat, fără drept de apel, că renunţă la serviciile lor, povesteşte Sorin Măluşelu – şeful Serviciului Salvamont Bran.

Finanţarea ar fi ilegală

Până acum, serviciul Salvamont Bran era în subordinea regiilor locale ale pădurilor din cele trei localităţi. Curtea de Conturi a constatat că salvamontiştii funcţionau ilegal. „Salvamontul Bran, în momentul de faţă, a funcţionat şi funcţionează pe lângă Ocolul Silvic Bucegi-Piatra Craiului, activitate care este ilegală, pentru că inspectorii Curţii de Conturi le-au spus clar celor de la Ocolul Silvic că trebuie să aibă doar activităţi silvice, nicidecum de salvare montană”, a explicat Rareş Rădăcină – primarul comunei Bran.
Costurile pentru salariile angajaţilor, întreţinerea cabanei Salvamont şi echipamente ajungeau la aproximativ 300.000 de lei pe an. 60% din sumă era suportată de Primaria Bran, iar câte 20 de procente asigurau autorităţile din Moeciu şi Fundata.

Consiliul Judeţean nu poate prelua serviciul din zonă

Primarul din Bran susţine că, potrivit legii, Consiliul Judeţean Braşov are în responsabilitate activitatea de salvare montană. Întrebat cine va asigura salvarea montană după 1 aprilie, Rareş Rădăcină spune că soluţia ar fi o înţelegere cu CJ, care să şi preia această activitate.   
Preşedintele Consiliului Judetean Braşov, Adrian Veştea, spune însă că este în responsabilitatea autorităţilor locale menţinerea în folosinţă a acestui serviciu, cu atât mai mult cu cât Branul este declarat staţiune turistică şi încasează taxă de staţiune. În plus există şi pârtie de schi. CJ nu are cum să preia această activitate, susţine preşedintele Adrian Veştea.
În zona Branului există o suprafaţă de pădure de peste 200 de kilometri pătraţi şi 18 trasee montane. Ultima intervenţie de salvare a salvamontiştilor din Bran, alături de jandarmii montani, a avut loc chiar duminică, când trei turişti germani au fost coborâţi în siguranţă din Masivul Bucegi, unde se rătăciseră.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare