Expres

BRAȘOV. „Împrietenirea”, metodă de a fura din locuințe

 

Furturile din locuințe nu se mai rezumă de câțiva ani neapărat la intrare prin efracție, după cum atenționează, periodic, polițiștii! Infractorii au găsit metode de „împrietenire” cu victimele, astfel încât să fie primite cu brațele deschise în casă.
După cum atenționează polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Județene Brașov, unii răufăcători pretind că sunt reprezentanți ai firmelor de electricitate, gaze, primărie sau că prestează anumite activități de reparație sau servicii obligatorii (deratizare, verificări ale centralelor termice etc.). Pentru a fi crezuți, ei poartă element de identificare care par a fi emise de instituțiile respective, dar care sunt contrafăcute. „Aceștia intră în locuință cu permisiunea victimelor și desfășoară activitățile respective, solicită plata și observă de unde au luat banii”, au explicat reprezentanții BAPC.

Metodele de furt prin înșelăciune

Metoda „Reparația”: infractorii susțin că efectuează reparații la diverse defecțiuni survenite la ei sau la vecini (instalația de apă, electricitate, gaz), pretinzând că sunt persoane angajate de vecini sau reprezentanți ai furnizorilor de servicii.
Metoda „Detergentul”: falșii vânzători bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau le vând la preturi promoționale.
Metoda „Deratizarea”: sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare, primesc acordul victimei de a intra în locuință.
Metoda „Cerşetoria”: infractorii pătrund în locuințele oamenilor și cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copiii.

După ce se văd în locuințe, infractorii fac în așa fel încât să distragă atenția proprietarilor și sustrag sume de bani și bunuri de valoare din casă. În general, se folosesc de acele calități pentru a-i pune pe vârstnici în situația să le dea sume de bani mai mici, care să le permită să îi urmărească să vadă de unde iau banii respectivi.
Unii infractori lucrează în echipă, iar în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

Sfaturi pentru împiedicarea hoților să vă treacă pragul casei

Pentru a nu fi victimele infracțiunilor prin împrietenire, Poliția Brașov vă recomandă să nu le permiteți accesul în casă persoanelor care pretind că oferă servicii precum cele amintite, iar dacă totuși o faceți, să nu-i lăsați nesupravegheați nici măcar pentru scurt timp.

Cum unii escroci se „documentează” mai întâi despre victime, polițiștii mai sfătuiesc să fiți atenți cu cine intrați în contact pe stradă, în jurul blocului și să nu dați informații despre dumneavoastră sau despre vecini/familie.

„Evitaţi să vă afişaţi sau să discutaţi despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă (bani, bijuterii, seif, obiecte de artă). Învăţaţi copiii să fie discreţi şi să nu se laude altor persoane cu achiziţiile făcute de dumneavoastră (aparatura electronică, laptop, bijuterii sau că aveţi sume mari de bani în casă). Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic/rețelele de socializare prin al căror conţinut să se subînţeleagă absenţa dumneavoastră”, au mai transmis polițiștii.

Dacă la ușă se prezintă persoane care pretind a fi de la diverse firme, nu este nimic greșit să notați numele de pe legitimațiile lor de serviciu și să verificați telefonic dacă firmele confirmă trimiterea unor angajați la adresa dumneavoastră.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare