Expres

BRAŞOV. Cum să vă feriţi de hoţii… politicoşi?! Poliţiştii au identificat mai multe metode prin care acţionează aceştia

 

Dat fiind faptul că perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre preferatele infractorilor, pentru că oamenii sunt mai puţin vigilenţi decât de obicei la ce se întâmplă în jurul lor şi devin astfel victime uşor de prădat, poliţiştii îi sfătuiesc pe braşoveni să fie mai prudenţi în ceea ce priveşte permiterea accesului în locuinţă unor persoane necunoscute, sub diferite pretexte.

„Trebuie avut în vedere că unii infractori acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false pentru a-i păcăli pe oameni sau pentru a intra în casele lor, de unde fură bani sau bunuri de valoare. Acest tip de infractor este politicos, convingător, insistent şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de utilităţi, etc și poate fi bărbat, femeie sau chiar copil”, au atenţionat reprezentanţii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (BAPC) din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

Alţi infractori bat la uşă sub pretextul vânzării unor produse promoţionale sau pentru a solicita donaţii pentru false acte de caritate. „De fapt, aceşti indivizi folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei”, au atras atenţia poliţiştii.

Vă prezentăm mai jos metode de acţiune ale infractorilor identificate de poliţişti:

– Bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
– Oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat.
– Infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.
– Persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copiii.

Cum deosebiţi un escroc de un angajat al unei companii

În cazul în care persoanele care se prezintă la ușă pretind că sunt angajați ai societăților Electrica, Engie sau Compania APA Braşov, există câteva informații care trebuie verificate înainte de a permite accesul în locuință: dacă poartă uniforme cu însemne specifice, dacă au asupra lor legitimații cu fotografia angajatului și vizate pentru anul în curs, dacă s-au deplasat cu autospeciale inscripționate cu denumirea societății respective (cum este obligatoriu).

De asemenea, poliţiştii au atenţionat că angajaţii acestor companii nu returnează bani pentru facturi mai mari decât consumul real (nu fac regularizări pe loc).
Puteți verifica veridicitatea datelor înscrise pe legitimații la următoarele numere de telefon:
ELECTRICA BRAȘOV: 0800801929, 0268929, 0268402050
ENGIE (GAZ): 021928 sau 0374676100
COMPANIA APA: 0268926.

Pe de altă parte, angajații RCS-RDS vin doar la solicitarea clienților, conform reprezentanţilor IJP Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare