Expres

BRAŞOV. 150.000 de euro pentru covoare otomane

  • covoare otomane Biserica Neagra 05_189782.JPG
  • covoare otomane Biserica Neagra 13_189778.JPG
  • covoare otomane Biserica Neagra 07_189781.JPG
 

Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov (Biserica Neagră) încheie la sfârșitul acestei luni un proiect major de cercetare privind valoroasele covoare otomane, cu un buget total de 150.000 €, desfășurat în ultimii doi ani împreună cu Paz Laboratorien für Archäometrie (Bad Kreuznach, Germania) și finanțat de către Fundația Germană de Mediu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt/Osnabrück, Germania).
„De-a lungul secolului al XX-lea, cele mai bine de 350 de covoare otomane din colecțiile bisericilor evanghelice din România s-au tratat în mai multe rânduri cu substanțe chimice, menite să protejeze obiectele din lână de dăunători. De câțiva ani s-a descoperit că aceste substanțe – folosite de-altfel în trecut cu regularitate în muzeele din toată lumea pentru dezinfectarea și protejarea obiectelor din materiale organice împotriva dăunătorilor – rămân îmbibate în țesătură, distrug firele naturale și pot fi periculoase pentru sănătate”, a declarat dr. Ágnes Ziegler, coordonatoarea biroului patrimoniu la Biserica Neagră.
O întrebare centrală și deosebit de actuală a conservării obiectelor de artă pe plan internațional o constituie modalitatea de îndepărtare a acestor substanțe nocive. În discuția științifică de actualitate majoră s-a implicat și Biserica Evanghelică din Brașov, prin acest proiect de cercetare inovator. Experimentele și testele privind curățarea covoarelor s-au desfășurat în laboratoare specializate în Germania și s-a constatat că o îndepărtare eficientă a substanțelor nocive se poate realiza prin intermediul dioxidului de carbon fluid. „La Biserica Neagră și în celelalte biserici evanghelice din Transilvania, deținătoare de covoare otomane, s-a desfășurat o analiză de înaltă tehnologie pentru a determina gradul de contaminare a fiecărui covor în parte și s-a amenajat un depozit specializat, precum și un centru de competență în conservarea covoarelor, care va servi pe viitor ca și punct de decontaminare folosind noua tehnologie proaspăt dezvoltată”, a completat Christian Plajer, prim-preotul Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov.

Biserica Neagră deține la momentul actual cea mai mare colecție de acest tip de covoare din Europa. Aceasta constă în 200 de covoare provenind din Anatolia și datând din perioada otomană, majoritatea din secolele XVI-XVIII. Pe lângă covoarele provenind din Biserica Neagră, depozitul special nou amenajat adăpostește obiectele unor parohii evanghelice din jurul Brașovului, care nu mai au posibilitatea să îngrijească aceste piese de valoare, cum ar fi de exemplu Rupea, Ghimbav, Hălchiu ş.a.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare