Expres

Bani să fie! Pensiile minime cresc substanțial, dar diferențiat

 

Întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a noii legi din domeniu. Potrivit avocat.net, legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, din 2021, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului.
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii se va aplica abia de la 1 septembrie 2021. Prin urmare, și prevederile sale referitoare la pensia minimă se vor aplica tot de atunci, dacă nu au loc amânări sau modificări ale documentului între timp. În prezent, lucrurile stau în felul următor: pensia minimă garantată are un cuantum fix – este 640 de lei, de la 1 iulie 2018 – și se acordă automat celor care ar primi, pe lege, mai puțin decât acest cuantum.

Peste 15 ani, dar stagiu incomplet

Cei care au lucrat la noua lege au regândit total chestiunea pensiei minime. În primul rând, a fost eliminat cuantumul minim fix și înlocuit cu un cuantum variabil, care se va situa între un minim și un maxim raportate la salariul minim brut, astfel încât nu toți pensionarii să primească aceeași sumă de bani, ci o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat. Așa cum se anunțase deja cu mult înaintea publicării în dezbatere legii noi a pensiilor, pensia minimă se va acorda diferențiat.

„Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”, scrie în lege. Mai simplu, pensia minimă va fi determinată astfel: nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei; maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei; se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar niciodată nu se va sări peste maximul de mai sus. Dacă, până în 2021, salariul minim nu va mai crește deloc și va rămâne tot la nivelul de 2.050 de lei, atunci, din toamna lui 2021, pensia minimă garantată se va situa între 922,5 lei și 1.537,5 lei – pentru cei cu mai mult de 15 ani de cotizare.

Cei care au cotizat mai puțin de 15 ani

Cei care au cotizat între 10 și 15 ani vor primi o pensie minimă de măcar 40% din salariul minim – adică 820 de lei, raportat la actualul salariu minim. Suma va crește, pentru cei cu vechime între 11 și 14 ani cu câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare, potrivit noii legi. Nici cei cu mai puțin de zece ani de cotizare nu sunt uitați de noua lege, ei având dreptul la 40% din salariul minim brut ca pensie minimă (820 de lei, raportat la actualul salariu).

„În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată“, prevede legea.

În plus, fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte, potrivit noii legi.

Inițial, intenția a fost ca cei cu stagii de cotizare mici să nu mai aibă dreptul la pensie minimă, ci la o indemnizație specială, tratată printr-o altă lege – cu alte cuvinte, ar fi avut dreptul la o altă sumă sumă de bani, care nu se numea pensie, iar beneficiarii nu erau considerați pensionari. Forma care a intrat în vigoare a legii nu mai reflectă această intenție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare