Educaţie

BRAŞOV. Viza de „flotant” deschide uşile şcolilor „mai bune”

 

Anul trecut, vizele de reşedinţă (vechile vize de flotant) s-au dovedit a fi cartea câştigătoare pentru părinţii care au vrut să-şi vadă copiii elevi în clasa pregătitoare la şcoala râvnită, dar cu care nu se învecinau. Aşa că fenomenul constatat de către funcţionarii Primăriei Braşov în aceeaşi perioadă a lui 2016 s-a confirmat după primele două luni din acest an. Numărul celor „mutaţi” în buricul târgului, dar şi în proximitatea altor unităţi este de două ori şi este posibil să ajungă chiar trei ori mai mare decât într-o lună de vară sau în decembrie.

Prevăzători, unii dintre părinţi au făcut mişcarea de la începutul lunii ianuarie. Mai ales că se zvonise că Ministerul Educaţiei vrea să contracareze afluxul către şcolile-vedetă şi să nu accepte vize de reşedinţă mai noi de o lună. „Am constatat că de la începutul anului am avut un număr crescut de solicitări, în special pentru acordarea vizelor de reşedinţă. Am făcut şi o situaţie statistică şi am comparat luni diferite din an. În cursul lunii ianuarie a anului curent am primit 252, iar anul trecut, tot în ianuarie, 254. În luna februarie din 2016 au fost 299 de cereri, iar luna aceasta, un număr similar de astfel de solicitări, pentru ca în martie 2016 să avem 383 de vize de reşedinţă acordate. Spre comparaţie, în luna iunie a anului trecut am avut un număr total de 138 de cereri, iar în decembrie 2016 – 150”, ne-a declarat George Roşca, directorul executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei (SPCLEP) Braşov.

Nu doar în „buricul târgului”

Părinţii au apelat la rude, prieteni, cunoştinţe şi chiar la „mica publicitate”, oferind în medie circa 150 de lei (la Braşov, că prin Capitală se vorbeşte de sute de euro) pentru o viză care să-l aducă pe copilul lor în circumscripţia şcolară dorită.
Fenomenul vizelor de flotant nu doar că a luat amploare de anul trecut, dar a schimbat şi topul celor mai căutate şcoli, în frunte nemaifiind Şcoala 5, asaltată altădată de părinţi care stăteau la coadă cu noaptea în cap. Pe lângă Şcoala Gimnazială nr. 8, căutate au mai fost şi şcolile 25 (Răcădău), 19 (zona Gării), 1 (cartierul Astra-Metrom), 30 (Tractorul), Şcoala nr. 6 „Iacob Mureşianu” (Livada Poştei) şi Liceul „Andrei Mureşianu” (ciclul primar din Şcoala de Aplicaţie- Şchei), unde s-a întâlnit aceeaşi situaţie – sunt mai mulţi elevi din circumscripţie decât cei prognozaţi iniţial.

Reversul medaliei

Numărul crescut de vize de reşedinţă a făcut ca anul trecut unele şcoli să aibă nevoie de cel puţin dublarea numărului de clase „zero” programat.
Cele mai multe cereri au fost depuse la Şcoala Gimnazială 8 din Braşov (situată pe str. Verii – foto), care îşi proiectase două clase cu 50 de elevi şi a avut pentru cinci, dar aproape toate cererile au fost din circumscripţie (adică elevi care locuiesc pe străzi din apropierea unităţii şcolare), cu domiciliu stabil, dar şi cu viză de reşedinţă. „84 de vize de reşedinţă au apărut în ultimele luni de dinaintea înscrierilor, depăşind cu mult numărul de copii pe care cei din şcoală îi aveau în evidenţe, conform recensământului”, au explicat reprezentanţii IŞJ Braşov.
În condiţiile în care au atâtea cereri, toate din circumscripţie, şcolile sunt obligate să le preia, însă din păcate trebuie să se întoarcă la programul de cursuri în două schimburi. Pe de altă parte, cu cât o şcoală este mai căutată, cu atât ea va primi o finanţare mai bună, pentru că finanţarea urmează elevul.
În judeţ au fost şi şcoli unde nu a fost acoperit, după înscrierile din primăvară, nici măcar numărul iniţial proiectat de clase. Sunt zone mai greu accesibile sau zonele în care sunt comunităţi mari de rromi şi părinţii s-au dus să-şi înscrie copiii în septembrie, dacă au făcut-o. Au fost 400-500 de astfel de cazuri.

Înscrierile se încheie în 16 martie

Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, Inspectoratul Școlar al Județului, cererile pentru clasa pregătitoare pot fi depuse până la jumătatea lunii martie.
În Braşov, părinţii nu s-au mai înghesuit să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare din prima zi. Deşi unii au aşteptat de la ora 8 deschiderea secretariatelor pentru a valida cererile de înscriere, în şcoli nu a mai fost înghesuială, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Chiar şi la cele mai căutate şcoli, doar câţiva copii au fost înscrişi luni. „Este foarte important ca părinţii să ştie că pot să înscrie copiii şi online, dar tot va trebui să meargă la secretariat cu dosrul pentru validare. Asta nu înseamnă că dacă nu se înscriu din prima zi de înscrieri nu vor mai fi înscrişi. Toţi copiii care aparţin circumscripţiei şcolare sunt acceptaţi confom metodologiei Ministerului Educaţiei”, a precizat Eugenia Creţoi, inspector şcolar pentru învăţământul primar.
Pentru anul şcolar 2017-2018, în judeţul Braşov sunt propuse 242 de clase unde sunt aşteptaţi să se înscrie 5.365 de copii.
Prima etapă de înscriere se desfăşoară până în 16 martie, timp în care părinţii pot depune cererile în fiecare zi, între orele 8.00-18.00 şi sâmbăta între 9.00-13.00.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare