Educaţie

BRAŞOV. PRISON le aduce deţinuţilor libertatea

 

150 dintre cei 325 de deţinuţi evaluaţi din Penitenciarul Codlea au avut şansa să înveţe o meserie în cadrul proiectului PRISON (închisoare, în limba engleză), finanţat din fonduri europene, care a avut drept scop de facilitarea incluziunii sociale şi participarea pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate din penitenciarele Codlea, Botoşani, Poarta Albă şi Giurgiu.

La Braşov a avut loc astăzi Conferința de închidere a proiectului în Regiunea Centru, la care Penitenciarul Codlea este partener. „Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în  Nevoie (PRISON) – POSDRU/165/.2/S/141062, este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. 

Cu acest prilej au fost punctate activitățile specifice implementate în cadrul proiectului, gradul de îndeplinire a indicatorilor prestabiliţi, baza logistică construită în vederea desfășurării în bune condiții a activităților ocupaţionale vizate. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de facilitarea incluziunii sociale și participarea pe piața muncii a persoanelor private de libertate din penitenciarele Codlea, Botoșani, Poarta Albă și Giurgiu, prin asigurarea accesului la programe de formare profesională integrate în vederea dezvoltării competențelor profesionale și abilităților în diverse meserii recunoscute pe piața muncii, asistență de specialitate în acțiunile vizând ocuparea și creșterea calității vieții, acțiuni de combatere respectiv diminuare a marginalizării sociale a acestora. „Încheiem astăzi proiectul PRISON, la care Penitenciarul Codlea este partener, aplicantul principal fiind Penitenciarul Botoşani, şi care fost desfăşurat pe trei direcţii: cursuri de calificare pentru persoanele private de libertate, consiliere pentru cei cu adicţii şi activităţi de stimulare a spiritului antreprenorial. Beneficiarii au putut urma cursuri de calificare în meserii căutate pe piaţa muncii, cum ar fi bucătar, apicultor, peisagist-floricultor, lucrător în cultura plantelor, frizer, lăcătuș mecanic, electrician. Dat fiind faptul că o mare parte dintre meseriile vizate sunt activități profesionale ce pot fi desfășurate și independent, deținuții au participat și la programe de dezvoltare a iniţiativei antreprenoriale, precum şi la organizarea unor concursuri de proiecte antreprenoriale”, a explicat comisar-şef Florin Cristian Chiş, directorul Penitenciarului Codlea (foto).

 

El a adăugat că trebuie arătat opiniei publice că aceşti oameni au greşit, dar după punerea în libertate sunt cetăţeni cu şanse egale cu ceilalţi.

În cadrul proiectului, la nivelul Penitenciarului Codlea au fost demarate o serie de activități specifice pe linia îmbunătățirii accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii. 325 de persoane custodiate în Penitenciarul Codlea au fost evaluate iniţial în vederea stabilirii nivelului de instruire profesională și a abilităților practice. Ulterior, au fost desfășurate activități de consiliere și orientare profesională a 150 de deținuți menite a-i îndruma pe aceștia spre a urma  unul din programele de calificare/recalificare în 8 tipuri de meserii recunoscute pe piața muncii: zugrav-vopsitor-ipsosar-tapetar, bucătar, apiocultor, peisagist-floricultor, lucrător în cultura plantelor, frizer, lăcătuș mecanic, electrician de întreținere în construcții. 40 dintre ei au şi absolvit cursul ales din cele programe de calificare/recalificare puse la dispoziţie, respectiv: zugrav-vopsitor-ipsosar-tapetar, bucătar, apiocultor, peisagist-floricultor, lucrător în cultura plantelor, frizer, lăcătuş mecanic, electrician de întreţinere în construcţii. Aceştia au participat chiar şi la Bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM Braşov, iar 15 dintre ei au fost introduşi în baza de date a Agenţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. „În vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite, la sediul unităţii penitenciare Codlea au fost construite şi modernizate ateliere specifice activităţilor ocupaţionale vizate”, a completat directorul.

Comisarul-şef a precizat că deţinuţii care au participat la proiect au beneficiat de două tipuri de stimulente: conform legii de executare a pedepselor, li se reduc 20 de zile din pedeapsă şi vor încasa şi 300 de lei. „Scopul final este o cât mai bună reintegrare în societate şi pe piaţa muncii a persoanelor custodiate de noi, după executarea pedepsei, astfel încât să aibă un loc de muncă, să-şi poată câştiga existenţa, să nu mai ajungă să comită fapte antisociale, să recidiveze şi să se întoarcă în penitenciar. Nu e singurul proiect cu fonduri europene pe care îl derulăm. Mai avem unul, tot pe calificarea deţinuţilor, dar alt tip de cursuri, în care suntem parteneri alături de Asociaţia DONIT din Braşov. Şi o să mai facem proiecte, pentru că noi vrem în penitenciar să-i educăm, să-i calificăm în aşa fel încât şi lor să le fie mai uşor”, a afirmat Chiş.

Totodată, în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de reintegrare sociale a persoanelor private de libertate 2015-2015, în vederea formării și perfecționării profesionale a personalului cu atribuții în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, au fost derulate 8 tipuri de formare profesională și dezvoltare personală a angajaților unităților penitenciare participante în cadrul proiectului PRISON.

Proiectul este implementat în perioada 23  aprilie 2014– 22 octombrie 2015, de către Penitenciarul Botoșani, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Penitenciarele Poarta Albă, Codlea și Giurgiu, Asociația Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială Galați și Fundația Solidaritate și Speranță Iași.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare