Educaţie

BRAȘOV. Doi-trei copii pe un loc la clasa „zero”. Efectul noilor zone rezidențiale fără școli

  • scoala1_239290.JPG

Marți a fost ultima zi în care părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la finele acestui an au putut depune cererile de înscriere la clasa pregătitoare din unitatea şcolară dorită. Potrivit lui Valentin Bucur, purtător de cuvânt al  Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, au fost înregistrate şi validate 5.173 de cereri, în cele 174 de unităţi şcolare cu nivel primar din judeţul Braşov, pentru anul şcolar 2022-2023, fiind disponibile 5.437 de locuri, cu aproape 100 de locuri mai mult decât în anul precedent.

Locurile sunt mai mult decât suficiente global, doar că nu acolo unde copiilor le-ar fi mai bine, adică la școala din cartier. Anul acesta au apărut probleme în toate zonele din municipiul Brașov în care s-au dezvoltat în ultimii ani ansambluri rezidențiale: Rulmentul, Tractorul-Coresi, Avantgarden Bartolomeu, dar şi în zona Gării şi în cartierul Florilor.
Conform datelor IȘI, școlile gimnaziae 11 şi 30 din municipiul Braşov, precum şi Colegiul „Nicolae Titulescu” sunt asaltate de părinţi, în acest an, pentru înscrierea la clasa pregătitoare. Numărul cererilor depuse este aproape dublu faţă de numărul locurilor proiectate. Sau chiar triplu, cum e cazul Colegiului „Titulescu”, care este pe 13 Decembrie (fostul Liceu Tractorul). Şcoala 30 este și ea în cartierul Tractorul. Aceasta era căutată și în anii trecuți, chiar și de părinții din alte cartiere, care făceau rost de o viză de flotant pentru a putea prinde un loc. Anul acesta, însă, nici măcar cei care sunt în circumscripție nu par a încăpea.

„Anul acesta ne confruntăm cu problema înmatriculării copiilor în clasa pregătitoare în unităţile şcolare din zonele în care au fost dezvoltate proiecte de regenerare urbană şi unde fenomenul de migraţie a populaţiei – fie în interiorul judeţului, fie din afara acestuia – nu a putut fi cuprins în totalitate în datele demografice furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică. În cele mai multe dintre aceste cartiere nu au mai fost construite spaţii şcolare în ultima perioadă, motiv pentru care, din cauza modificării distribuţiei populaţiei pe categorii de vârstă, unele au ajuns supraaglomerate. Aici mă refer la zona Rulmentul, zona Tractorul – Coresi, zona Bartolomeu – Avantgarden, cât şi zona Gării şi cartierul Florilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inpectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur.

Şi în alte şcoli (vedeți tabelul de mai jos) există cereri mai multe decât locurile oferite, dar situația nu e așa dramatică. Pentru copiii care provin de pe străzile arondate, trebuie să se găsească soluţii. „Pentru cuprinderea tuturor acestor copii în unitățile școlare de circumscripție, conducerile unităților de învățământ respective, împreună cu cea a Inspectoratului Școlar Județean Brașov, vor găsi soluții, atât în ceea ce privește spațiul școlar cât și resursa umană, astfel încât toți aceștia să poată fi înmatriculați”, a dat asigurări reprezentantul IȘJ Brașov.

„Admitere” cu criterii de departajare

În perioada 11 – 12 mai, Comisia naţională de înscriere în învăţământul primar procesează cererile de înscriere şi repartizează copiii la şcoala de circumscripţie. În perioada 13 – 25 mai sunt procesate la nivelul unităţilor de învăţământ, cererile de înscriere pentru copiii ai căror părinţi au optat pentru altă şcoală decât cea de circumscripţie. Admiterea se va face pe locurile rămase libere după prima fază a repartizării, prin aplicarea criteriilor generale şi a celor specifice de departajare.

Copiii care nu au putut fi înmatriculaţi în unităţile şcolare dorite în cea de-a doua fază a înscrierii, din lipsă de locuri, pot reveni la şcolile de circumscripţie în 26 mai.  

Părinţii care, din diferite motive, nu au putut realiza înscrierea copiilor cu vârstă şcolară până la data-limită, 10 mai, au la dispoziţie perioada prevăzută în calendar pentru etapa a II-a de înscriere, respectiv: 31 mai – 7 iunie.

În perioada 1 – 8 septembrie, Comisia judeţeană din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov soluţionează toate cererile părinţilor ai căror copii nu au fost înscrişi şi oricare altă situaţie apărută după cele două etape de înscriere.

Toate informaţiile privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2022-2023 sunt publicate pe site-ul de web propriu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, isjbrasov.ro, la secţiunea dedicată.

 

DenumireunitateCapacitate locuriNr cerericopiicircumscriptie
Școala Gimnazială Nr. 11 ‘Ștefan Octavian Iosif’ Brașov88163
Școala Gimnazială Nr. 30 Brașov125202
Colegiul ‘Nicolae Titulescu’ Brașov2274
Școala Gimnazială Nr. 25 Brașov88139
Școala Gimnazială Nr. 19 Brașov110146
Școala Gimnazială Nr. 27 ‘AnatolGhermanschi’ Brașov88122
Școala Gimnazială Nr. 1 Brașov110137
Școala Gimnazială Ghimbav6684
Școala Gimnazială Nr. 14 ‘SfântulBartolomeu’ Brașov132135
Colegiul Național ‘Radu Negru’ Făgăraș / Școala Gimnazială Nr. 1 Făgăraș6688
Școala Gimnazială Nr. 5 Săcele154162
Școala Gimnazială Nr. 9 ‘Nicolae Orghidan’ Brașov88102
Școala Gimnazială Tărlungeni / Școala Gimnazială Purcăreni2239
Școala Gimnazială Nr. 6 ‘Iacob Mureșianu’ Brașov6670
Liceul ‘Andrei Mureșanu’ Brașov4442
Școala Gimnazială Nr. 15 Brașov4449
Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov8892


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
11 luni în urmă

[…] mai este şi Şcoala 30, dar nu au fost arondate străzi noi aici, pentru că şi anul trecut, unitatea şcolară a avut mai multe cereri decât a prevăzut.Pentru anul şcolar 2022-2023, fuseseră prevăzute patru clase, care au fost suplimentate… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare