Economic

Oficial. IAR Braşov nu confirmă posibila retragere a companiei Airbus din România. „Nu am primit o astfel de informaţie de la partenerul nostru”, afirmă reprezentanţii firmei

 

Reprezentanţii IAR Braşov nu confirmă informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la posibila retragere a companiei Airbus din România şi închiderea fabricii din judeţul Braşov şi spun că nu au primit, până în momentul de faţă, nicio informare cu privire la acest subiect.

„Nu putem confirma informaţia apărută în spaţiul public referitor la o posibilă retragere din România a Airbus Helicopters deoarece nu am primit o astfel de informaţie de la partenerul nostru”, se arată în răspunsul trimis de preşedintele Consiliului de Administraţie al IAR SA, Ion Rareş Popescu, la solicitarea „Transilvania Expres”.

Totodată, compania precizează că nu poate face supoziţii referitoare la apariţia acestor informaţii. „Nu putem să emitem supoziţii referitoare la apariţia acestor zvonuri. În schimb, vă putem informa că în conferinţa de presă din 24.08.2017, cu ocazia prelungirii valabilităţii contractului general, domnul Olivier Michalon, senior vice presedinte al Airbus Helicopters, a menţionat următoarele: «Motivul pentru care am amânăm producţia primului elicopter la Ghimbav nu ţine de situaţia economiei mondiale, ci de amânarea unei decizii la nivel local. Am făcut un demo tour cu H215 în China şi a avut un succes uriaş. Există cerere pentru acest aparat. Pentru a-l construi aici trebuie să existe un angajament din partea Guvernului României, să fie primul client la lansare. Dacă România nu ar cumpăra acest elicopter, fabricat aici, ar inspira neîncredere în produs»; «Dacă România va fi cumpărătorul la lansare, tot procesul industrial va fi declanşat, iar aparatele H215 civile şi militare vor fi fabricate aici, indiferent din ce parte a lumii vor fi clienţii. Avem deja infrastructura la Braşov, suntem pregătiţi să facem transferul de tehnologie, dar trebuie ca Guvernul să dea o primă comandă de cel puţin 16 aparate pentru a lansa proiectul. Nevoia forţelor armate române este mult mai mare de 16 elicoptere, dar 16 este un start bun care ne va ajuta să câştigăm contracte la export, să lansăm activitatea şi să avem vizibilitatea industrială şi să vindem şi pe alte continente»; «Dacă vom simţi la un moment dat că nu există un angajament real din partea Guvernului să lucreze cu noi, vom lua deciziile necesare. Pe de o parte, flota de elicoptere Puma pe care o au forţele armate române devine periculos de învechită. Pe de altă parte, cred că în ziua de astăzi să creezi locuri de muncă este foarte important, este o victorie politică. La fel şi dezvoltarea industriei într-un domeniu de înaltă tehnologie reprezintă o oportunitate importantă. Tehnologia se mişcă repede, deci oportunitatea de azi poate fi istorie mâine. Deciziile trebuie luate rapid»”, subliniază reprezentanţii IAR Braşov.

O colaborare de aprope 50 de ani

Airbus Helicopters şi IAR Braşov colaborează de aproape 50 de ani, în ceea ce priveşte fabricaţia de elicoptere IAR 316B Alouette III şi IAR 330 PUMA. În baza aceste colaborări, din anul 1971, IAR Braşov a fabricat peste 200 de elicoptere IAR 316B Alouette III sub licenţă Aerospatiale – acum Airbus Helicopters, ex-Eurocopter – din care un număr de 75 de elicoptere au fost exportate în diverse versiuni şi echipări, iar din anul 1974, a construit elicoptere 330 L PUMA sub licenţa Aerospatiale, respectiv 167 de elicoptere PUMA, din care 61 au fost exportate şi 50 de structuri complete de elicoptere PUMA, care au fost exportate.

„Societatea IAR SA şi colaboratorii săi, inclusiv Airbus Helicopters, au asigurat, din momentul fabricării şi până în prezent, toate lucrările de mentenanţă şi modernizare a acestor elicoptere, precum şi suportul necesar, în vederea asigurării nivelului operaţional, permanent şi eficient, al flotelor de elicoptere deţinute de Ministerul Apărării Naţionale, prin SMFA şi SMFN, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne. De asemenea, buna colaborare dintre cele două firme a dus şi la finalizarea cu succes a celor mai importante programe de dezvoltare adresate atât pieţii interne, cât şi celei externe”, arată reprezentanţii IAR Braşov.

În 2002, a fost înfiinţată societatea mixtă Eurocopter România SA (actualmente Airbus Helicopters România SA). Aceasta a fost fondată de Eurocopter SA şi IAR SA, care deţine aproximativ 49% din acţiuni. Societatea este un centru service clienţi de întreţinere şi reparaţii autorizat de Airbus Helicopters, destinat pieţei civile, parapublice şi militare. Airbus Helicopters a înfiinţat o filială deţinută integral în România – Airbus Helicopters Industry (AHIR) – al cărei scop este de a asambla şi livra elicoptere H215/H215M pentru clienţii din întreaga lume, pentru care a construit o facilitate industrială de circa 10.000 mp.

„În data de 13.04.2017, Airbus Helicopters şi IAR SA au semnat un contract general privind cooperarea industrială şi comercială în vederea fabricaţiei şi mentenanţei pe întregul ciclul de viaţă a elicopterului multi-misiune H215/H215M. În conformitate cu prevederile acestui contract, IAR SA va avea calitatea de prim constructor pentru livrarea elicopterelor H210M către MApN în România. Acest acord relansează cooperarea istorică dintre cele două companii şi repune România şi IAR SA pe harta fabricanţilor de elicoptere”, precizează reprezentanţii IAR Braşov. Contractul, semnat iniţial pentru 5 ani, a fost extins pe o perioadă de 15 ani.

Citiţi şi:

ALARMANT. Compania Airbus s-ar retrage din România și ar putea închide fabrica de la Brașov

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button