UPDATE. BRAŞOV. Legături dubioase între afacerişti, contabili şi oameni ai străzii
De mai bine patru ore, efective mărite ale Poliţiei Judeţene Braşov scotocesc prin mai multe sedii de firme şi locuinţe după noi probe, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt implicaţi afacerişti, contabili şi… oameni ai străzii.
Potrivit comisarului şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, 165 polițiști din cadrul IPJ Brașov efectuează la această oră 46 percheziţii în judeţul Brașov, în baza autorizațiilor emise de judecătorul competent, la domiciliile unor administratori de firme, precum și la sediile și punctele de lucru ale acestora.
„De asemenea, polițiștii pun în executare 40 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Brașov, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, cu un prejudiciu estimat de 23 milioane lei”, a precizat sursa citată.
În cadrul acestui dosar au mai fost efectuate alte 70 de percheziții în luna noiembrie 2014.
„În urma cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2011 – 2014, persoanele bănuite ar fi introdus în contabilitatea societăților cheltuieli fictive, în baza unor documente false sau care atestă situații nereale, în scopul prejudicierii bugetului de stat, prin intermediul unor firme fantomă administrate de persoane fără adăpost sau care nu au desfășurat niciodată activități comerciale.Societățile menționate au mai multe obiecte de activitate (construcții, consultanță, prestări servicii).
Amintim că în 6 noiembrie 2014, afacerişti, contabili, oameni fără adăpost, 28 la număr, au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, suspectaţi în acelaşi dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală.
În urma celor 70 de percheziţii (68 în Braşov, 2 în Argeş) efectuate în ziua respectivă de 245 de poliţişti de la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor Braşov, în colaborare cu Serviciul Român de Informaţii, la peste 50 de firme şi locuinţe ale administratorilor acestora, au fost aduse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, pentru audieri, 47 de persoane.
Pe seară, s-a decis reţinerea pentru 24 de ore a 28 de suspecţi (printre care două femei), cu vârste între 28 şi 61 de ani, majoritatea din Braşov.
Potrivit datelor transmise de autorităţi la vremea respectivă, din grupul suspecţilor făceau parte 24 de administratori de firme sau contabili, dar şi patru indivizi din categoria oamenilor fără adăpost, aceştia din urmă coordonând, teoretic, activitatea mai multor societăţi comerciale deschise pe numele lor, cu profil construcţii şi consultanţă financiară. Totul în schimbul a câtorva lei din partea realilor evazionişti.
Prin activitatea, mai mult scriptică, a acestor firme fantomă, deschise recent, unele de doar un an în urmă, în actele contabile se înscriau cheltuieli fictive.
Prejudiciul estimat de anchetatori până la acel moment al cercetărilor depăşea suma de 5 milioane de euro, doar prin neplata taxelor şi impozitelor pe profit.
citeşte şi
BRAŞOV. Evaziune fiscală şi spălare de bani! Se fac percheziţii
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.