Dosare

Petre Roman a fost audiat la Parchetul General în dosarul „Revoluţiei”

 

Fostul prim-ministru, dar şi fost deputat de Braşov, Petre Roman s-a prezentat, astăzi, la Parchetul General, pentru a fi audiat în „Dosarul Revoluţiei”. La ieşirea de la întâlnirea cu procurorii, cel care a fost premierul României la începutul anilor ’90 şi-a susţinut nevinovăţia.

„Am fost 20 de ani ani profesor universitar la Politehnică, am depus muncă de cercetare științifică. Nu am făcut parte din nici un fel de organizație politică și dintr-o dată eu visez la nu știu ce fel de putere politică. Deci atunci se întâmpla haosul acela care s-a generat, că pe bună dreptate putem spune că Revoluția noastră a avut loc ca o desfășurare tragică. Asta trebuie lămurit. Ordinele militare, cine le-a dat, cine le-a exercitat… nu am fost în nici un fel de grup, puterea nu fusese preluată de nimeni. Prima dată când am avut putere a fost pe 27 decembrie, când în ședința FSN am fost numit prim-ministru”, a declarat Petre Roman, la ieşirea de la Parchetul General, conform presei centrale.

La scurt timp după declaraţiile sale, reprezentanţii Parchetului General au anunțat că procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Roman Petre, la data săvârșirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) și, începând cu 26 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, conform Parchetului General.

„Suspectul Roman Petre a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, iar în această calitate, la fel ca suspecții Iliescu Ion și Voiculescu Gelu Voican, a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist. Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. (…) Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu)”, susţin procurorii (detalii AICI).

Şi fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat la Parchetul General, dar în cursul zilei de marţi, fiind citat în „Dosarul Revoluţiei”, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Procurorii i-au adus la cunoștință lui Ion Iliescu acuzațiile pentru fapetele care ar fi fost comise în perioada 22-27 decembrie 1989.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare