Dosare

Ce spun braşovenii despre starea actuală a „Hanului de la Pietrele lui Solomon”?

  • DSC_9562_202584.JPG
  • DSC_9549_202583.JPG
  • DSC_9558_202586.JPG
  • DSC_9574_202585.JPG
 

Situația deplorabilă în care a ajuns „Hanul de la Pietrele lui Solomon” nu-i lasă indiferenți pe oamenii obișnuiți, unii dintre ei fiind legați sufletește de acest loc situat într-o zonă extrem de frumoasă a Brașovului, la intrarea pe Drumul Vechi spre Poiană. Mulți dintre ei au trecut pe lângă Han atunci când urcau sau coborau din Poiana Brașov, alții au mers ani la rând la iarbă verde în imediata apropiere, dar cei mai mulți brașoveni știu că la Pietrele lui Solomon petrec junii din Șchei la începutul verii.
Clădirea, pe lângă faptul că este una extrem de populară în rândul brașovenilor, este și una de interes istoric. Pe fațada clădirii lăsate în paragină există o frescă ce face parte din istoria Braşovului. Legenda acesteia spune că numele stâncilor a pornit de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci, scăpând astfel cu viață. Totodată, pentru a nu fi recunoscut de cumani, poporul de invadatori care încercau să îl ucidă pe Solomon, regele și-a dat jos coroana și a așezat-o pe tulpina unui arbore.

Iată ce au declarat astăzi brașovenii cu care am discutat despre condamnarea la dispariție a Hanului de la Pietrele lui Solomon.

Rodica Negulici: „Este păcat. Acest han este un monument istoric care putea fi restaurat. De vină pentru situația în care se află în acest moment este conducerea Brașovului, de la Primăria Brașov și Consiliul Județean”.

Adelina (foto 1): „Cred că cineva ar trebui să se implice, să o cumpere și să se ocupe de ea. Dacă nimeni nu vrea să facă acest lucru atunci Primăria Brașov ar trebui să implice pentru că este un obiectiv de interes public”.

Tomi (foto 2): „Îmi pare rău de situația în care a ajuns hanul. Eu sunt născut și crescut în Șchei și sunt legat sufletește de acel loc. Acolo se făceau picnicuri, mergeam la Juni și hanul acela are o istorie aparte”.

Nicolae Pop (foto 3): „Edilii orașului și cei care au avut-o în administrație sunt vinovați de degradarea hanului. Îmi aduc aminte de anii în care acest han era funcțional. Mergeam la ski și poposeam des acolo”.

Vajda (foto 4): „Cine poate să fie de vină? Numai Primăria Brașov și inclusiv oamenii care au distrus-o. Îmi amintesc când mergeam acolo și mâncam un mic sau beam o bere. Era frumos pe timpuri, dar acum s-a dus totul”.

Ion Patăalbă: „Ar trebui să se implice și Primăria Brașov și proprietarul pentru reabilitarea acestei clădiri”.

Ioan Munteanu (foto 5): „E păcat. Ar trebui să se implice mai mult și proprietarul și Primăria Brașov. Este un loc de popas foarte frumos, de tradiție. Nu numai pentru noi ar trebui reabilitat, dar mai ales pentru străini. Și pe noi ne impresionează felul în care a ajuns. Era frumos de tot acolo”.

Adrian Tudor: „Aproape tot ce a fost pe vremuri frumos astăzi este în ruină. Este păcat că nu știm să prețuim lucrurile frumoase și facem tot ce este posibil pentru a le distruge”.

CITIȚI ȘI : 

Un simbol al Brașovului, „Hanul Pietrele lui Solomon”, a fost lăsat în paragină și transformat în toaletă publică

Ce spun consilierii locali braşoveni despre lăsarea în paragină a Hanului de la Pietrele lui Solomon


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button