Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. „Unul pentru toți” într-un amestec fericit

 

A cincea ediţie C’Art Fest (Festivalul Internațional de Cultură de la Cristian), care începe duminică, cuprinde opt zile de jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, folk, cor dar şi piese de teatru, film, dans, scriitori internaţionali, conferinţe cu istorici şi politologi şi ateliere pentru copii. Ediţia de anul acesta este dedicată Centenarului Marii Uniri, iar sloganul este „Unul pentru toţi”.

Invitații sunt de cinci stele

Pascal Bruckner, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Zdob şi Zdub, Nicu Alifantis, Ada Milea şi Alexander Bălănescu, Luiza Zan, Harry Tavitian, Ovidiu Lipan Ţăndărică – sunt doar câteva dintre numele aflate în programul celei de-a cincea ediţii a C’Art Fest. „Anul acesta, mai mult ca oricând, C’Art Fest-ul este un amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi. Avem jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, vioară şi voce, folk cu orchestră, cor în biserică, muzicuţe, fanfară, muzică de odinioară pe trei tonalităţi, rock cu accente româneşti şi moldoveneşti, teatru de stat, teatru independent, one man show, teatru dans, teatru mic şi teatru mare, o producţie proprie, scriitori internaţionali, conferinţe cu istorici şi politologi, fachiri, ateliere pentru copii, păpuşi în mărime naturală şi proiecţii de film”, a declarat Alexandru R. Creţu (video 1), preşedintele festivalului.

Celebrarea Centenarului, dar nu în stil „patriotrad, sforăitor”

„Fiindcă anul acesta ne aflăm sub semnul Centenarului Unirii, ne-am dorit o ediţie care să reprezinte artistic acest eveniment foarte important, dar nu ceva patriotard, sforăitor, aşa că am alcătuit un program care să celebreze diversitatea culturală a României, avem artişti importanţi din toate etniile şi culturile care vieţuiesc laolaltă în spaţiul românesc, români, maghiari, moldoveni de peste Prut, aromâni, evrei, romi. Și nu ne-am oprit doar la spectacole, ci am iniţiat şi o serie de dezbateri culturale cu miez şi sens pentru Centenar, alături de istorici, politologi, filosofi şi filologi. Tot despre multiculturalitate, însă în sens global de această dată, va vorbi şi scriitorul şi filosoful Pascal Bruckner, venit tocmai din Franţa la Cristian”, a spus şi Petronela Rotar-Cotoban (video 2), directorul executiv al festivalului.

Intrare liberă la majoritatea evenimentelor

Ca şi anii trecuţi, festivalul păstrează structura celor patru secţiuni: teatru, carte, muzică şi stradă, precum şi spaţiile inedite care să pună în valoare patrimoniul cultural al Cristianului: sala Căminului Cultural săsesc, datând de la 1900, cu o arhitectură specifică, Biserica Evanghelică Fortificată, datând de la 1300, piaţeta din centrul localităţii, o sală a şcolii cu pictură pe tavan veche de un secol, proaspăt restaurată.
Intrarea la majoritatea spectacolelor rămâne liberă şi la această ediţie, excepţie făcând spectacolele de teatru jucate în Sala Mare, unde au fost puse în vânzare rezervări de loc, locurile fiind limitate. O parte dintre spectacole sunt sold-out, iar acolo unde au mai rămas locuri în sală, spectatorii veniţi la faţa locului vor putea intra liber. De asemenea, toate spectacolele vor fi proiectate pe ecranul din curtea Sălii Mari, acolo unde va fi amenajat şi un amfiteatru pentru proiecţiile de film.

Donații pentru Hospice și pentru biblioteca în aer liber

La fel ca anii trecuţi, în Curtea Sălii Mari va fi amenajată o cafenea cu lounge, care va fi deschisă pe tot parcursul zilei, şi tot acolo vor avea loc atelierele pentru copii, unde intrarea va fi liberă.
Jumătate din bugetul evenimentului este asigurat de Primăria Cristian, un sfert de Consiliul Judeţean Braşov şi un sfert vine din sponsorizări. Banii proveniţi din încasări vor fi direcţionaţi către acţiuni caritabile pentru prima bibliotecă din țară pe care organizatorii vor să o inaugureze în aer liber, iar 10% către Hospice Casa Speranţei. Anul acesta sunt aşteptaţi să participe la festival aproximativ 30.000 de spectatori, dublu decât anul trecut. „Avem foarte multe mesaje de la oameni care vin special din țară sau chiar din străinătate în Cristian în această perioadă, special pentru festivalul nostru. Nu mai sunt locuri de cazare în Cristian în acea perioadă și oamenii vin pentru că avem și ateliere pentru copii, unde își pot lăsa părinții în timp ce merg la spectacole sau concerte, avem un program foarte bogat și divers și atunci vizitatorii au combinat vacanța cu cultura și se vor afla la Cristian în aceste zile”, a mai spus Petronela Rotar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare