Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Premieră: concert extraordinar de romanțe

  • romante Lorand Cristian 1_197349.JPG
  • romante Lorand Cristian 2_197350.JPG
 

Cristian Lorand este noul nume de scenă al unuia dintre talentații și îndrăgiții soliști ai Operei Brașov. Cu un timbru extrem de plăcut de bariton, consacrat drept Cristian (Lorand) Fieraru, el a surprins anunțând recent că organizează cu forţe proprii o reprezentaţie inedită, un concert extraordinar de romanțe, intitulat „Amintiri, flori de gând”, o premieră la Brașov. La fel de insolită a fost și conferința de presă: Cristian Lorand, în costum de gală, acompaniat de pianista Sena Ducariu și de violonistul Cătălin Floroiu se aflau pe scenă, iar din off a răsunat vocea celebrei interprete de muzică populară și mai ales de romanțe, Ioana Radu, Regina genului, despre care Cristian Lorand ne-a spus ulterior că este idolul său. Concertul va avea loc duminică, de la ora 18.00, la Opera Brașov, fiind o premieră pentru Brașov. Va dura 90 de minute, fiind susținut de Cristian Lorand, acompaniat de cei doi instrumentiști menționați. Un bilet costă 20 de lei și se poate procura de la Opera Brașov. Spectacolul cuprinde  cunoscute piese, cum ar fi „La fereastra casei mele”, „De ce oare eu te-am cunoscut?”, „Bătrânul tei”, „Înserare“, „Trubadurul”, „Ciobănaşul” şi „La umbra nucului bătrân”. „Doresc să iau romanţa de unde a lăsat-o Ioana Radu, regina genului şi să o redau publicului aşa cum o cânta ea. Romanţa este strâns legată de un cuvânt românesc şi numai românesc, ce poate fi cu greu tradus în altă limbă, «dor». M-am întrebat mereu de ce nu mai are căutare în ultimul timp. Probabil pentru că nu a avut cine să o interpreteze. Suntem binecuvântaţi că avem romanţa şi nu cred că  ar fi pe cale de dispariţie, atâta timp cât există oamenii ce o îndrăgesc”, a spus solistul.

De la o revoluție la alta

Până în decembrie 1989, romanţa a fost la mare modă, era difuzată intens la radio şi televiziune, existau emisiuni speciale, se editau discuri, aveau loc concerte etc. Având linii melodice lente, ușor de reținut, iar acordurile fiind puse pe versuri ale marilor poeți români, printre care și unele semnate de Eminescu, romanța s-a identificat cu filonul liric al poporului român, cel urbanizat însă. Altă Revoluție, cea de la 1848, pare a fi momentul de la care s-a impus romanţa ca gen de sine stătător în peisajul muzical autohton, pornind de la cel lăutăresc, cu care se întrepătrunde adeseori și astăzi. Dar dacă lăutarii au, în general, un repertoriu de muzică săltăreață, de petrecere, romanța cântă de dor și jale, este prin excelență melancolică.
După Revoluţia din 89, poate și pentru că era de notorietate faptul că era un gen îndrăgit și de cuplul Ceauşescu, romanța a intrat într-un nemeritat  con de umbră. Excepția o reprezintă Festivalul Naţional „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, care continuă să se organizeze anual.

Câștigător al Marelui Trofeu

Cristian Lorand este chiar ultimul mare câștigător, de dinainte de Revoluție, al Trofeului „Crizantema de Aur”. În istoria sa personală, Decembrie ’89 a însemnat momentul în care cariera de interpret de romanțe, aflată în plină ascensiune, s-a schimbat radical. „În noiembrie 1989, cu numai o lună înainte de declanşarea Revoluţiei, am câștigat Marele Trofeu la «Crizantema de Aur». Imediat am fost chemat la Bucureşti de şefii de la Cultură. A venit revoluția, din păcate pentru mine și nu am mai apucat să cânt romanţe, în schimb am urmat Conservatorul, devenind  solist profesionist de operă. Dar nu am uitat de dragostea mea din tinereţe – romanţa. Şi acum, după 26 de ani, a venit timpul să îmi adun forţele ca să aduc  acest gen popular în faţa publicului din Braşov şi împrejurimi. Poate că este mai bine că nu am rămas atunci la București. Am avut timp 26 de ani să studiez, să devin solist profesionist şi să îmi adun toate forţele ca să aduc romanţa din nou în faţa publicului, la nivelul la care merită. Ambiţia mea este să susţin şi alte concerte de romanțe, îmi doresc  să vină publicul  în  număr cât mai mare. Poate – de ce nu? – am să  umplu o incintă şi mai încăpătoare, cum ar fi Sala Sporturilor”, spune cu patos și cu ambiție artistul. „Vreau să recâştig publicul de romanţe, public care a dispărut în ultimii 26 de ani şi nu din vina lui. Cred în viitorul romanţei şi nu vreau să o las să moară!”, mai spune Cristian Lorand.

Născut la Botoșani, pe 2 noiembrie 1968, Cristian Lorand este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, promoția 1997, unde s-a format sub îndrumarea unor profesori celebri, printre care baritonul Dan Iordăchescu.
După terminarea facultăţii s-a gândit să rămână în Bucureşti, pentru a fi redactor muzical sau inginer de sunet etc. Marele artist şi director de scenă Hero Lupescu l-a îndemnat să nu-și irosească talentul și să vină la ceea ce era atunci, în toamna anului 1997, Teatrul Muzical de la Brașov, devenit Opera. După 18 ani are în portofoliu nu mai puțin de 50 de roluri, toate jucate impecabil, în spectacole de operă, operetă, balet și spectacole pentru copii de la Opera Brașov, cu care a participat la turnee în Germania, Franța, Italia, Elveția, Danemarca, Norvegia, Austria, Spania. În anul 2001 fondează, alături de dirijorul George Dumitrașcu, Corul de Copii „Unison”, pentru care a fost manager artistic până de curând.

Îndrăgostit de romanță din copilărie

Cristian Lorand a îndrăgit din copilărie romanța –  deși este un gen iubit mai ales de vârstnici, datorită caracterului său nsotalgic – ascultând de la 10-12 ani la radio ori casetofon piese celebre interpretate de Ioana Radu (Eugenia Braia, pe numele său real), Ileana Sărăroiu, Mia Braia (sora Ioanei Radu), Rodica Bujor, Emil Gavriş. De altfel, titlul concertului său provine de la o romanţă de succes, „Amintiri, flori de gând”, compusă de Emil Gavriş pe versuri de Traian Vizitiu.
El recunoaște cu amărăciune că romanţa a intrat într-un con de umbră, mai ales în vremurile tehnologizate pe care le trăim, dând exemplu site-ul Youtube, unde o melodie care aparţine acestui gen abia adună 4-500 de vizualizări, faţă cât au cântecele ascultate de cei tineri sau manelele. „Totuşi, nu cred că romanţa este pe cale de dispariţie şi nu cred că îi reprezintă doar pe cei de peste 50 de ani. Eu m-am îndrăgostit de ea pe când aveam 10-12 ani şi o cântam, după ce îi auzeam pe Dolănescu sau Ileana Sărăroiu. Duminică va fi primul spectacol dedicat exclusiv romanţei aici în Braşov, o premieră, un eveniment care nu reprezintă o simplă înşiruire de romanţe, ci o seară a amintirilor, o seară cu decor adecvat, cu lumini, videoproiecţie şi cu mult, mult suflet. Romanţa nu va muri şi voi face tot ce îmi stă în putinţă. Cred că pot reda vieţii romanţa românească”, a mai spus artistul braşovean.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare