[ViDEO] BRAŞOV. „Orice poți cumpăra, numai tradiția și istoria nu”
Cea de-a XLI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră, organizat de Filarmonica Braşov, începe astăzi la Sala Patria.
Festivalul va avea o activitate concertistică de excepţie şi o identitate aparte, aducând pe scenă, în faţa publicului iubitor al muzicii de cameră, artişti de talie internaţională, atât din ţară, dar şi de peste hotare. Devenit un eveniment de prestigiu, festivalul este primul de acest gen organizat în România şi chiar în Europa, punând astfel Braşovul pe harta marilor scene ale muzicii clasice.
„Avem invitați foarte speciali, care vin din toată lumea, artiști de prestigiu, cu program foarte variat, deosebit. «Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră» este un eveniment artistic de amploare prin care Filarmonica Braşov, ca instituţie de prestigiu în lumea muzicală, contribuie în mod substanţial la imaginea culturală a Braşovului. Acest festival are ca scop menţinerea şi promovarea muzicii de cameră româneşti şi universale din toate epocile şi stilurile, creşterea prestigiului instituţiei şi menţinerea acesteia în circuitul valorilor artistice contemporane”, a afirmat directorul Filarmonicii, violoncelistul Anton Niculescu (video 1), într-o conferință de presă în care i-a avut alături pe membrii prestigiosului Cvartet Enescu din Paris, doi dintre ei fiind brașoveni, și pe celebrul violonist Alexandru Tomescu, aceștia numărându-se printre invitații speciali ai manifestării culturale.
În anul 1970 a avut loc prima ediţie a „Festivalului Internaţional al Muzicii de Cameră”, din iniţiativa maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi (video 2), devenit de anul trecut director de onoare al evenimentului, fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de gen din Europa şi, totodată, unul dintre proiectele cu impact asupra vieţii culturale a Braşovului. „Este o mare realizare a muzicii, a muzicii brașovene și a Filarmonicii Brașov în special. Începuturile au fost foarte grele, nu aveam experiența de organizare a unui astfel de eveniment. Eu sunt din 1968 la Brașov, dar colaboram din 1960 cu Filarmonica Brașov. Îmi aduc aminte începuturile din anii ’70, au fost grele, dar de-a lungul timpului, festivalul s-a bucurat de prezenţa unui număr impresionant de artişti români şi străini, fiind o demonstraţie de muzică susţinută la un excelent ritm al calităţii”, a afirmat maestrul Ilarion Ionescu-Galați.
„Întotdeauna mi-a plăcut să pot veni să cânt în fața publicului din Brașov. Știu că aici este o tradiție muzicală foarte serioasă, dovadă și acest festival care a ajuns la o vârstă cu care puține alte evenimente din România se pot lăuda. Pentru mine este un deosebit privilegiu să pot cânta alături de muzicieni de mare clasă, mă gândesc la colegii de la Cvartetul Enescu din Paris, Anton Niculescu, Andrei Licareț. Este o experiență foarte interesantă, foarte importantă pentru orice muzician care vrea să se dedice solisticii, pentru că înveți multe lucruri când interacționezi cu alți muzicieni, înveți să-i asculți, înveți să relaționezi, totul cu scopul de a da viață acestei muzici atât de minunate”, a spus Alexandru Tomescu (video 3), care a mai subliniat că „orice poți cumpăra, numai tradiția și istoria nu”.
Concertele sunt programate în fiecare seară de la ora 19.00, iar biletele, cu prețul unic de 20 de lei, se găsesc la Sala Patria.
Citiți și:
BRAŞOV. Festival Internaţional de Muzică de Cameră
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.