Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Lecție de istorie pe viu în Piața Sfatului (galerie FOTO și VIDEO)

  • IMG_2733_220121.JPG
  • img-2738.jpg
  • IMG_2742_220125.JPG
  • IMG_2757_220126.JPG
  • img-2779.jpg
  • IMG_2720_220115.JPG
 

Festivalul de reconstituire istorică dedicat intrării României în Primul Război Mondial este în plină desfășurare în Piața Sfatului și se va încheia mâine seară, la ora 20.00.

Festivalul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la intrarea României în prima conflagrație mondială, iar, potrivit organizatorilor, printre protagoniști se numără oameni pasionați de istorie din România, Cehia, Marea Britanie și Austria, ce interpretează rolurile militarilor care au luptat în campania din 1916. „De aseară am ocupat militar Piața Sfatului, cu niște soldați de duminică, totuși, însă oameni foarte pasionați de istoria Primului Război Mondial. Practic, cu acest festival intrăm în circuitul european al centenarului Marelui Război, anumite țări au început mai repede, așa cum a fost cursul istoriei, noi am început cu seara dinaintea împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”, a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, cel care a conceput întregul proiect cultural „Brașov 1916”, din care face parte festivalul.

Proclamația Regelui Ferdinand

Startul oficial s-a dat cu un ceremonial militar, prilej de prezentare a participanților veniți din țară și străinătate. După intonarea Imnului Național al României, preoții din Garnizoana Brașov au oficiat o scurtă slujbă de pomenire a tuturor eroilor, indiferent de naționalitate, urmată de un cuvânt de întâmpinare și un scurt expozeu despre momentul istoric celebrat, rostite de prefectul Ciprian Băncilă și de Nicolae Pepene. Profesorul Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istorie a Artei «George Oprescu» și un «general» al mișcării de reconstituire din România, a dat citire „Proclamației către țară” a Regelui Ferdinand I Întregitorul. După care garda de onoare, formată din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Jandarmeriei și ai ISU, dar și „trupele” participante la reconstituire au defilat în aplauzele a sute de brașoveni și turiști, deosebit de încântați de spectacol. „Era normal să avem cel mai mare festival de reconstituire istorică dedicat Primului Război Mondial la Brașov, mai precis campaniei din 1916, pentru că Brașovul a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat Armata Română în august anul acela și cred că era o datorie de onoare să organizăm o lecție de istorie pe viu, pentru că muzeul asta trebuie să facă, tot timpul trebuie să vină cu modalități cât mai atractive pentru a aduce oamenii alături de istorie și în același timp pentru a înțelege ce înseamnă acest moment istoric atât de important. Avem asociații de reconstituire istorică din România și din străinătate, dar îmbrăcate, așa cum s-a întâmplat în teatrul de operațiuni din 1916, doar în uniformele armatelor care s-au confruntat în Țara Bârsei: armata română, armata germană și armata austro-ungară”, a mai spus Pepene.

La anul, alt festival

Potrivit acestuia, întregul program a fost gândit în așa manieră încât să existe o prezentare a istoriei locale printr-o expoziție vernisată tot astăzi în interiorul muzeului – Casa Sfatului, deschisă până la începutul lunii ianuarie, dar și o lecție vie de istorie. „Avem acești pasionați de istorie care au venit din întreaga Europă, care vor avea fiecare povestea lui, avem soldați germani, austro-ungari și, bineînțeles, soldați români. Nu este un discurs despre învinși și învingători, este o prezentare deja în amănunt a ce înseamnă armament, uniforme, decorații, istoria campaniei din 1916. Însă, pe de altă parte, este și un discurs echilibrat, echidistant față de ce înseamnă de fapt războiul, dincolo de rezultatele politice, anume ororile războiului, victime, sacrificii, eroi. Sper ca această lecție de istorie pe viu la care asistăm în premieră la Brașov, este primul festival de acest fel găzduit de Brașov, să aibă continuitate și anul viitor Brașovul să devină un loc de întâlnire a pasionaților de istorie, poate și pe alte teme, nu doar despre Primul Război Mondial”, a mai spus Nicolae Pepene.

La solicitarea publicului, participanții au mai oferit momente de reconstituire: instrucție a trupelor germane, reprezentate de Asociația Deutches Freikorps, o trecere în revistă a trupelor de pe front, la care, alături Baron von Gamotha (Austria), a intrat în joc și generalul de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 2 VM.

Citiți și:

BRAȘOV. Batalioanele române vor trece din nou Carpații, dar cu torțe aprinse

BRAȘOV. „Să onorăm istoria de acum 100 de ani așa cum se cuvine!”

BRAȘOV. Ceremonii de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial

BRAŞOV. 100 de ani de la „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare