Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Hrușcă a învățat de la „copiii” lui Apan un colind devenit celebru

 

Ștefan Hrușcă – supranumit „Dascălul de colinde”, „Omul-Colind” și „Colindătorul” – a făcut ieri popas la Ghimbav, al doilea din județul nostru, după Brașov, în turneul aniversar de 25 ani. 25 de ani de când românii au redescoperit prin el colindele tradiționale, când, după ce a prelucrat colindele pe care le știa din copilărie, din Ieudul natal, Ștefan Hrușcă le-a dăruit pe discuri de vinil și casete. A cules altele, le-a șlefuit și iar le-a pus în circulație. S-a stabilit în Canada, dar de 25 de ani (cu excepția unui singur an), revine în țară, după ce trece pe la cei din diaspora, pentru a-i colinda, fiindcă inevitabil, în fiecare an, vine Crăciunul.

Colindele lui, care nu sunt altceva decât colinde populare din Maramureș și din Ardeal, sunt atât de frumoase, sunt speciale, iar vocea lui Hrușcă atât de mângâietoare, că oamenii le-au îndrăgit și le-au ascultat până la saturație. Puțini mai știu că s-a lansat ca folkist, în Cenaclul „Flacăra”, că are balade de dragoste de o sensibilitate aparte despre nunți și copaci cu flori și chiar piese de muzică populară sau cântece patriotice. Dar Hrușcă nu uită, recunoștința sa față de poetul Adrian Păunescu, care l-a descoperit și l-a lansat, care a scris, printre altele, superbele versuri din „Rugă pentru părinți”, este neostoită. Nu există concert în care să nu-l pomenească cu gratitudine, ca și pe regretatul poet George Țărnea, cu ale sale minunate poezii completate fericit de muzica lui Hrușcă. Mulți nu știu că revine în țară chiar numai să culeagă alte colinde – din 1996 a făcut asta alături de poetuș George Ţărnea – pentru că Hrușcă a ajuns să se identifice cu esența Crăciunului autentic românesc. Plecat în Canada de mai bine de două decenii, nu a uitat să vorbească, să cânte şi să simtă româneşte. Vorbește cu accent, dar este doar grai maramureșean, în care nu se simte o iotă de englezism. Iar publicul îl așteaptă, îl cheamă, astfel că și în turneul din acest an a ajuns să își dubleze numărul de concerte.

Ca și în Sala Patria din Brașov sau aseară la Ghimbav, peste tot el a prezentat colinde maramureşene şi ardelene, a rememorat cu haz amintirile din copilărie de la colindat și din anii când a fost învățător, a povestit şi a explicat „ritualul” colindatului, a înduioşat publicul cu celebra piesă „Ruga pentru părinţi”, dar nu a uitat și de cântecul „Clopotul Reîntregirii”, tot pe versurile lui Păunescu, dedicat Marii Uniri. „Atunci când de prin sală vine acea frumoasă energie care se numeşte suflet este cel mai frumos cadou pe care puteţi să-l faceţi unui artist care este pe scenă. Vi le dăruiesc cu drag colindele și simt că le primiți cu drag”, a spus cu emoție Colindătorul. 

Ca și la „Rugă pentru părinți” (video 4), Hrușcă a adus emoție în Sala Patria, când a ținut să-l omagieze pe regretatul profesor brașovean Ioan Sorin Apan (foto) , teolog, etnograf, profesor de fizică și de religie, iconar și un mare colindător, care a dus în Maramureș liceeni și studenți timp de 30 de ani, chiar și pe vremea când era interzis. Hrușcă și Apan (originar din Târgu-Lăpuș) s-au cunoscut când ambii erau dascăli prin satele maramureșene și i-a legat o mare prietenie. Nu doar că Apan și-a dus adeseori elevii la colindat în casa natală a lui Hrușcă, dar a fost prezent cu ei pe scenă la aproape toate concertele lui de colinde, de după 90, de la Brașov. „Într-un an, de Sf. Ștefan, a treia zi de Crăciun, eram acasă și am auzit afară cântându-se un colind pe care nu-l mai auzisem. Era profesorul Sorin Apan, cu 30-40 de elevi din Prejmer, de lângă Brașov, în costume populare de Maramureș, și mă colinda în casa părinților mei. A fost unul dintre marii păstrătorii și purtătorii colindului strămoșesc. Din păcate s-a prăpădit prea devreme. A cules multe colinde, a cântat multe colinde, printre care și cel de care vă spuneam «Deschide ușa, creștine!» care urmează, el l-a descoperit, eu l-am preluat de la el și am avut șansa de a-l face cunoscut. S-au lăudat și alții cu el, dar de la «copiii» lui Apan l-am învățat, ei l-au descoperit”, a spus Hrușcă (video 3).

„Românul vrea din nou să asculte colindele. Şi poate-ncet încet, îi facem să meargă şi la colindat, că degeaba ascultăm colinde, dacă nu mergem să colindăm părinţii, fraţii, rudele, prietenii. Aşa-i frumos obiceiul colindatului. Suntem singurul popor care merge să colinde unul pe celălalt. Este cel mai frumos obicei creştinesc şi românesc, de a merge să vestești Nașterea lui Hristos, să urezi de bine, pentru sărbători, celor dragi. Faceţi asta şi o să vă curăţaţi şi o să vă simţiţi mult mai bine sufleteşte, vă spun cu drag, o să vă fie mai bine. Să nu pierdem acest obicei”, a îndemnat, ca în fiecare an, Ştefan Hruşcă. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare