Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Aurelia Stoie Mărginean a strâns într-un album lumina şi culoarea Ierusalimului

  • IMG_6241_231289.JPG
  • IMG_6245_231290.JPG
  • IMG_6246_231291.JPG
  • IMG_6258_231293.JPG
  • IMG_6262_231292.JPG
 

„Nu am fost niciodată la Ierusalim, fiindcă în 50 de ani de muncă nu mi-am permis un concediu, dar acum, după ce am văzut toate tablourile create de doamna Aurelia Stoie Mărginean şi adunate în acest album «Ierusalim, lumină şi culoare», nici nu mai trebuie să merg. Pot să spun că l-am văzut”. Este mărturisirea pe care a făcut-o astăzi pr. prof. dr. Vasile Oltean (foto 2, stânga), directorul Muzeului Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului. Şi este mărturisirea pe care pot s-o facă, cu mâna pe inimă, toţi cei care au admirat până acum lucrările artistei (video 1), în cele cinci expoziţii dedicate Ierusalimului, urmare a tot atâtea călătorii pe care renumita braşoveancă le-a făcut în Cetatea Sfântă. Aurelia Stoie Mărginean a strâns într-un singur album – Ierusalim, lumină şi culoare – toate lucrările sale din ultimii 22 de ani în care a pictat singurul oraş care este sfânt pentru trei religii – creştină, mozaică şi musulmană. Lansarea albumului a avut loc la Muzeul Civilizaţiei Urbane, iar toţi cei interesaţi au putut să-l achiziţioneze împreună cu un autograf al artistei.

„De la Ierusalim vine lumina”

Deşi este considerat oraş sfânt de cele trei religii – sau poate tocmai din acest motiv – rareori Ierusalimul a cunoscut vremuri de pace în istoria sa milenară, au amintit cei care au vorbit la lansare, organizatoarea evenimentului, muzeografa şi profesoara Viorica Mircea (foto  5), profesoara Steluţa Pestrea Suciu (video 3), fostul ziarist Ioan Popa (foto 6), profesorul Vasile Oltean şi chiar autoarea. Nici acum oraşul nu traversează vremuri prea fericite, însă pictoriţa Aurelia Stoie Mărginean a întreprins mai multe călătorii aici, după ce fiica sa a devenit studentă la Institutul de limbi orientale din Israel. Ultima vizită a făcut-o în 2014, când fiica sa, Andreea, devenită prin căsătorie Păstârnac, era ambasadorul României în Israel (a fost şi ataşat cultural, dar şi profesor invitat la Universitatea din Tel Aviv, acum este ministrul pentru românii de pretutindeni), lucruri pe care, cu modestie, venerabila artistă, foarte vivace altfel, nu le-a menţionat. Impresionată de la început de oraşul din piatră, Aurelia Stoie Mărginean a realizat numeroase lucrări pe care le-a strâns în albumul lansat la Muzeul Civilizaţiei Urbane. „De la început m-am întrebat de ce şi-a îndreptat Aurelia Stoie paşii spre Ierusalim, din momentul în care am văzut primele lucrări. Răspunsul e pentru că Ierusalimul înseamnă înainte de toate, şi metaforic, şi simbolistic, şi la modul real, lumină. De la Ierusalim a plecat şi pleacă întotdeauna lumina”, a spus fostul gazetar Ioan Popa, subliniind că artista nu ne impune o viziune, ci ne arată doar ce a văzut şi ce a simţit. Popa a remarcat şi calitatea tehnică a albumului, menţionând că rareori o lucrare tipografică reuşeşte să redea cu acurateţea pictura: „Am acasă câteva tablouri dăruite de doamna Aurelia Stoie şi vreau să vă spun că arată exact la fel în album”. Aprecieri care merg spre colegii noştri de la Editura Transilvania Expres.

Tehnica „zbor de pasăre”

„Ce pelerinaje extraordinare se făceau, ce hagialâcuri nemaipomenite au fost de-a lungul timpurilor spre această Cetate Sfântă care-i chema pe oameni să se vindece, să se bucure c-au ajuns acolo ca la un loc unde toate relele dispar!”, a amintit autoarea (video 4), care a recitat şi o poezie proprie, denumită „Terra Sancta” (Ţara Sfântă, supranumele Israelului şi mai ales al zonei Ierusalimului, dezvăluind un talent literar prea puțin știut. Albumul de acuarele reuneşte lucrări din 1995, 1997, 1998, 2000 şi 2014, în care Ierusalimul este surprins în acuarelă – care nu permite revenirea şi retuşarea lucrării, fiind realizată sub impresia momentului – şi de pe străzile sale, dar şi prin tehnica „zbor de pasăre” (posibilă acum cu drona, dar realizată de artistă doar prin propria imaginaţie), utilizată de autoare şi pentru mai multe peisaje din Braşov.

Repere artistice

Aurelia Stoie Mărginean (n. la Tg. Mureș – 19 iunie 1940) s-a stabilit cu familia la Brașov din cauza cedării Ardealului în urma Dictatului de la Viena. Absolventă a Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” – Cluj-Napoca, promoția 1966, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, membră a Asociației internaționale de Artă Plastică UNESCO, profesoară de pictură și grafică la Școala de Arte – Brașov, 1975 – 2004.

Aurelia Stoie Mărginean are lucrări în colecții de stat la: Ministerul de Externe al României, Primăria Municipului Brașov, Cercul Militar Brașov, Muzeul Primei Școli Românești Brașov, Academia „Henri Coandă” Brașov, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Centrul Medical „Hiperdia” Brașov, dar și lucrări în colecții particulare din România, Austria, Italia, Venezuela, Anglia, Cipru, Creta, Canada, Israel și SUA. Artista mai are lucrări în muzee din Brașov, Ploiești, Deva, Lăzarea, Valea Doftanei și Tulcea. De-a lungul anilor a avut 52 de expoziţii personale în ţară și în străinătate.

Aurelia Stoie Mărginean a fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii şi diplome naţionale şi internaţionale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare