Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. 60 de elevi învață meșteşuguri tradiționale într-o tabără gratuită

 

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a finalizat procesul de selecție a elevilor participanți la tabăra de creație meșteșugărească adresată copiilor din zona metropolitană Brașov, acțiune care face parte din proiectul cultural „Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bârsei”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Pentru a participa la tabăra de vară „Micii artizani din Țara Bârsei” au depus cereri (sub forma unor eseuri în care îşi motivau dorinţa) 68 de elevi din clasele V-VII, doi dintre copiii înscriși fiind descalificați, deoarece nu au respectat condițiile cerute de organizator, iar alţi şase au fost respinşi.  Tabăra se va desfășura în perioada 17 iulie – 11 august 2017, în incita Bastionului Țesătorilor, în baza parteneriatului dintre Agenția Metropolitană și Muzeul Județean de Istorie Brașov. Vor fi organizate două serii a câte 10 zile lucrătoare pentru fiecare sesiune, iar activitatea zilnică în cadrul atelierelor se va derula pe parcursul a cinci ore, în intervalul orar 10-15. Numărul de copii participanți la fiecare sesiune de tabără este de 30 de elevi, şase copii/atelier. Participarea copiilor selectați la tabăra de creație este gratuită, toate cheltuielile de organizare a atelierelor și masa de prânz a elevilor participanți fiind suportate de către Agenția Metropolitană Brașov și finanțatorul AFCN.
Atelierele de creație care se vor desfășura în cadrul taberei sunt: creație păpuși din materiale textile (creator coordonator Doina Nistor); crestături în lemn (creator coordonator Sorin Manesa Burloiu), ceramică figurativă (creator coordonator Ioan Craioveanu; împletituri fibre/fire naturale: creator coordonator Gabriela Bularca; realizare icoane tradiționale pe sticlă, în tehnica Șchei (creator coordonator Corneliu Prișcu Sculean). Tabăra de vară urmărește promovarea unor vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni prin interacțiunea acestora cu artizanii de azi, iar prin activitățile propuse Agenția Metropolitană Brașov dorește să valorifice patrimoniul cultural imaterial și material, și să creeze un public nou și informat în acest sector cultural. Elevii vor lucra, sub îndrumarea creatorilor artizani, produse specifice fiecarui meșteșug practicat în cadrul atelierelor. „Activitatea creativă cuprinde o serie de acţiuni care contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor elevilor despre diverse tehnici de lucru specifice meșteșugurilor tradiționale. Elevii sunt motivaţi să realizeze lucrări îndrumați de creatorii coordonatori, folosind diverse materiale (lut, lemn, ţesături, fibre/fire naturale, sticlă și vopsele în ulei) şi tehnici de modelare și mânuire a diverse instrumente de lucru, ce se vor concretiza în luna septembrie printr-o expoziţie ce va servi ca suport de cunoaştere a artei artizanale din Țara Bârsei. Scopul atelierelor este acela de a stimula creativitatea, de a integra ideea de identitate personală ce se exprimă liber, pentru ca lucrarea rezultată să primească amprenta prezentului”, a declarat Ramona Ganea (video), responsabil de comunicare în cadrul proiectului.
În implementarea acestuia, Agenția Metropolitană Brașov acționează în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Inspectoratul Școlar Județean. Valoarea totală a proiectului este de 63.137 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 49.745 lei, iar contribuția AMB este de 13.392 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare