Cultură

Unde se află cea mai veche orgă funcțională din România?

 

Inventată și construită de greci în secolul al III-lea î.H. (care au denumit-o organon), orga este cel mai vechi instrument cu claviatură și unul dintre cele mai vechi ale muzicii culte. Cea mai veche mențiune despre orgă ca instrument muzical în biserică datează din anul 824 (Domul din Aachen, Germania).

În România, documentele consemnează faptul că în jurul anului 1350 la Biserica Sfânta Maria din Sibiu funcționa o orgă, iar în 1499 se menționa existența unui asemenea instrument în Biserica Sfânta Maria din Brașov (denumită Biserica Neagră după marele incendiu din 1689), a cărei construcție a început în 1383 și s-a încheiat abia în 1477.

Actuala orgă mare din Biserica Neagră datează, însă, din 1839, fiind construită de Carl August Bucholz, din Berlin. La vremea aceea, era una dintre cele mai mari și mai importante orgi din Europa. Tot în Biserica Neagră există orga Hesse, construită de vienezul Carl Hesse în 1861 pentru comunitatea săsească din Lechința (județul Bistrița-Năsăud). În 1970, această orgă a fost mutată în satul Posmuș (comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud), de unde a ajuns la Brașov, în stare de degradare, fiind restaurată, în 1997, de firma Stemmer/Zumikon. De menționat că, în timpul concertelor din Biserica Neagră, instrumentele de suflat pot fi acompaniate doar de orga Hesse.

Cea mai veche orgă funcțională este, însă, aceea a Bisericii Evanghelice din Rupea (foto), fiind considerată cel mai important instrument de secol XVII din România care este păstrat în întregime. Deși pe frontispiciul acesteia este înscris anul 1726, dovezile descoperite în interiorul ei indică faptul că instrumentul a fost doar reparat și modificat la acea data, construcția sa datând din secolul precedent. 

Până în 2004, orga a fost amplasată în partea de nord-est a navei Bisericii Evanghelice din Rupea, lângă arcul de triumf, pe o galerie construită în acest scop. Orga are o înălțime de cinci metri și peste 700 de tuburi. Constructorul ei este necunoscut.

Orga Bisericii Evanghelice din Rupea a fost mutată în toamna anului 2008 pe galeria de sud a Bisericii Negre, în scopul conservării până la încheierea lucrărilor de restaurare/renovare la Biserica din Rupea. Orga a fost restaurată la atelierul firmei Construcții de Orgi și Tâmplărie SRL din Hărman, care își datorează existența maistrului constructor de orgi Ferdinand Stemmer, din Elveția, și a d-nei Barbara Dutli, colegă de breaslă și compatrioată.

Actualmente, în Biserica Evanghelică din Rupea este instalată orga din Drăușeni.

(credit foto: pipe-organs.com) 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare