Cultură

BRAȘOV. Zilele Europene ale Morilor și Patrimoniului Mulinologic

  • IMG_0109_212616.JPG
  • IMG_0108_212613.JPG
  • IMG_0107_212614.JPG
 

În afară de Noaptea Muzeelor, care tocmai a început, la Muzeul de Etnografie Brașov se desfășoară Zilele Europene ale Morilor și Patrimoniului Mulinologic, 21 – 22 mai 2016.

A XXII-a ediție a Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic este un proiect inițiat de Federația Morilor din Franța, care și-a propus salvgardarea morilor ca bunuri de patrimoniu care continuă să marcheze activitatea economică, turistică și pedagogică. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și Comunicației din Franța. Parteneri: Asociația Moleriae, La Ferté-sous-Jouarre – capitala mondială a pietrelor de moară. Participanți în acest proiect: Franța, Germania, Marea Britanie, Belgia, Spania, Italia, Olanda, România și Elveția

Muzeul de Etnografie din Brașov este singurul partener din România al acestei manifestări europene care își propune să aducă la cunoștința publicului larg rolul important al morilor și al instalațiilor hidraulice din lumea tradițională rurală, prin semnalarea a trei obiective:

–     moara de făină de la Ohaba, jud. Brașov

–     complexul de instalații tradiționale pentru finisarea țesăturilor groase de lână din Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia) care se afla în prezent la Muzeul Etnografic Săcele

–     ansamblul de instalații hidraulice funcționale de la Lisa, jud. Brașov, destinat prelucrării țesăturilor din lână (vâltoarea și dârsta)

Obiectivele prezentate de muzeul brașovean se regăsesc pe site-ul oficial al evenimentului: http://www.journees-europeennes-des-moulins.org/

Desfășurarea evenimentului la Săcele, 22 mai 2016

Muzeul Etnografic Săcele, Bd. Brașovului nr. 153, Săcele

program vizitare: 10.00 – 18.00

Vizite ghidate la complexul de instalații tradiționale pentru finisat țesăturile groase de lână, unde puteți vedea o piuă, o vâltoare și un teasc de presat dimia. Aceste instalații au funcționat în satul Tărlungeni până în 1994, iar pentru a fi salvate si conservate au fost achiziționate de Muzeul Etnografic din Săcele. Vor avea loc de asemenea proiecți de filme documentare: despre familia fostului proprietar al ansamblului și despre cum funcționau aceste instalații din Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia) și de asemenea despre moara de măcinat făina din Ohaba și complexul de prelucrat straie din Lisa (vâltoarea și dârsta).

Intrarea liberă

Desfășurarea evenimentului la Rupea, 22 mai 2016

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea, Str. Republicii nr. 191, Rupea

program vizitare: 9.00 – 16.00

Proiecții de filme documentare despre instalațiile hidraulice tradiționale din Lisa (vâltoarea și dârsta) și Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia), folosite la prelucrarea țesăturilor groase din lână, precum și despre moara de măcinat făina din Ohaba.

Intrarea liberă

Desfășurarea evenimentului la Brașov, 22 mai 2016

Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A

program de vizitare: 10.00-18.00

Proiecții de filme documentare despre instalațiile hidraulice tradiționale din Lisa (vâltoarea și dârsta) și Tărlungeni (piuă și teasc de presat dimia), folosite la  prelucrarea țesăturilor groase din lână, precum și despre moara de măcinat făina din Ohaba.

„NOAPTEA MUZEELOR” SÂMBĂTĂ 21 MAI 2016

 

Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A

program „Noaptea Muzeelor”: 18.00 – 23.00

Intrare gratuită pentru copiii până la vârsta de 14 ani

Taxă de intrare adulți: 2 lei

1. Proiecția filmului-protest „Muzeele pierdute”

2. Proiecții filme documentare în cadrul „Zilelor europene ale patrimoniului mulinologic”

  • Atelierul tradițional de prelucrat straie din Lisa
  • Ferecatul pietrelor de moară. Moara Șerban de la Ohaba
  • Piua cu ciocane a familiei Beșchea din Tărlungeni
  • Teascul de presat dimie din Tărlungeni

3. Proiecții filme documentare în cadrul expoziției „Sate românești-tezaure umane vii”

  • Feciorescul din Ticușu Nou – joc tradițional din România inclus în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO
  • Turca din Cuciulata- obicei al cetei de feciori la Crăciun

4. Jocul CUiB, în colaborare cu Asociația Carpaterra, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani, joc de tip board-game educațional construit în jurul ideii de migrație a păsărilor, o nouă metodă de abordare a temelor globale

Citiți și:

BRAŞOV. O şocantă expoziţie-protest deschisă până duminică la Muzeul de Artă

BRAȘOV. Și Casa Sfatului participă la „Noaptea Muzeelor”

BRAȘOV. Tragedia din Colectiv schimbă regulile la „Noaptea Muzeelor”

BRAȘOV. Pregătiți-vă de Noaptea Muzeelor!

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button