Cultură

BRAŞOV. Un musical de excepţie, în proiecţie la cinematecă

 

Deși genul filmului musical a fost declarat mort încă de la începutul anilor ‘50, odată la câțiva ani apare câte o peliculă muzicală care ia pe toată lumea prin surprindere. Ba chiar, în ziua de azi este de mare bonton să te declari fan al musicalurilor tocmai din cauza rarității lor și ratei foarte mici de succes. Epoca de aur al musicalului – unul din primele genuri distincte din istoria filmului – s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ 20 de ani (începutul anilor ‘30 până la începutul anilor ‘50). Ea a fost „ucisă”, însă, de către cel de-al Doilea Război Mondial și apariția dramelor realiste. Totuși musicalul nu a murit pentru că uitându-ne înapoi putem enumera destule titluri importante din istoria filmului, toate apărute după 1950 („Cabaret”, „All That Jazz”, „Le Parapluies de Cherbourg”, „Dancer in the Dark”, „Moulin Rouge, „Chicago”, „Dreamgirls”, „Les Miserables”, „La La Land” etc.). Cel mai mare producător, dar și consumator, de musical este Hollywood, de fapt Statele Unite ale Americii în general, și asta pentru că în această țară teatrul a păstrat vie tradiția musicalurilor promovând-o intens an de an. Multe musicaluri de succes își au originea în teatrul muzical american (Broadway și nu numai). Este cazul și filmului „Chicago”, ecranizarea celei mai de succes piese de teatru muzical american a tuturor timpurilor. Atât de mare este faima piesei încât mulți au considerat sacrilegiu ca acest canon al teatrului muzical să ajungă pe marele ecran. Privind în urmă, nu putem fi decât foarte bucuroși că acest lucru s-a întâmplat întrucât „Chicago” este o gură de aer proaspăt, în mod ironic întrucât piesa originară are peste 30 de ani, printre filmele facile cu super-eroi și dramele încâlcite.
Așadar „Chicago”. Roxie Hart (Renee Zellweger) este o actriță de mâna a doua cu ambiții foarte mari. Marele ei vis este să meargă în metropola Chicago unde să reușească să-și pună cariera pe picioare. Atrasă de mirajul aventurii în marele oraș, aparent inocenta Roxie ajunge la Chicago și speră ca aici să își întâlnească idolul, actrița de vodevil Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones). Visul lui Roxie i se va îndeplini însă nu așa cum ar fi sperat: din cauza unor circumstanțe neobișnuite, se trezește la închisoare alături de Velma, amândouă fiind acuzate de crimă. În închisoare îl întâlnește pe legendarul avocat Billy Flynn (Richard Gere), care este de acord să o apere în contul publicității de care acest caz se bucură. Pe parcursul procesului, cariera lui Roxie ia proporții inexplicabile în timp ce steaua Velmei începe ușor, ușor să apună.
Atunci când a apărut „Chicago”, în 2002, trendul ascendent al musicalurilor începuse de puțin timp – cu un an înainte „Moulin Rouge” făcuse vâlvă în rândul cinefililor. La premiile Oscar din acel an „Chicago” a dominat nominalizările. Renee Zellweger a fost nominalizată pentru rol principal feminin, Catherine Zeta-Jones a câștigat în categoria „cel mai bun rol secundar feminin”, iar Queen Latifah (matroana coruptă a închisorii) și John C. Reilly (soțul naiv și puțin încet al lui Roxie) au primit și ei nominalizări pentru roluri secundare. Marea controversă, în acel an, a fost faptul că Richard Gere (câștigător al Globului de Aur pentru rolul său) nu a fost nominalizat, la mult râvnita statuetă, pentru rolul său.
Indiferent că ne plac sau nu filmele muzicale, „Chicago” este un tur de forță. Coregrafiile sunt impresionate, iar decorurile adaugă culoarea mult dorită în astfel de filme. Jocul actoricesc este foarte bun iar toți cei implicați dansează și cântă ca și cum viața lor ar depinde de asta. Dincolo de partea tehnică a numerelor complexe de dans, ceea ce transpare publicului este energia debordantă și entuziasmul de celebrare a vieții. Până la urmă, acesta este unul din scopurile unui musical, iar „Chicago” face mai mult decât să se achite de această datorie.

Sunteţi aşteptaţi aşadar astă-seară, de la ora 20.00, la Librăria Șt. O. Iosif, pentru proiecția filmului „Chicago”. Intrarea este liberă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button