Cultură

BRAŞOV. Nonconformistul scriitor Darie Magheru, comemorat la 95 de ani

 

Poetul braşovean Darie Magheru va fi comemorat astăzi, la 95 de ani de la naştere, la Galeria KronArt ( str. Postăvarului 18), în prezenţa Olgăi Lascu, sora poetului, de către cei care formează Cenaclul „Darie Magheru”, sub coordonarea scriitoarei prof. dr. Mihaela Malea Stroe.

Darie Magheru (25 octombrie 1923, în Lunca Câlnicului, Braşov – 25 octombrie 1983, Braşov), a absolvit Liceul „Dr. Ioan Meşotă” din Braşov, a continuat cu actoria la Bucureşti şi Iaşi şi a profesat ca actor la teatrele din Braşov, Ploieşti, Iaşi, Botoşani. Ca scriitor – poet, prozator, dramaturg, debutat la optsprezece ani cu placheta „Cu barda-n porţi de veac” (1941), din care nu s-a mai păstrat nici un exemplar. Arestat în 1950, este închis din raţiuni politice la Suceava pentru un an şi jumătate. A fost membru stagiar al Societăţii Scriitorilor Români după publicarea plachetei amintite, ulterior membru al USR, filiala Braşov, cu intermitenţe (exclus de mai multe ori, din cauza nonconformismului şi din cauza „luărilor de atitudini duşmănoase împotriva regimului şi organelor de partid”). A înfiinţat la Braşov Caiete de literatură, revistă care a apărut între 1968 şi 1969. A publicat în România literară, Astra, Lupta Moldovei, Tribuna, Luceafărul, Vatra, Iaşul literar etc. După 1989, prin grija lui Daniel Drăgan, Editura Arania publică lucrări inedite, printre care şi romanul Nemuritorul în solitudine şi durere. Operele complete sunt publicate în trei volume: poezie, proză, teatru, în perioada 2013-2015, prin grija Olgăi Lascu, sora lui Darie Magheru, şi a editorului Valentin Ajder.
Nu era, la Darie Magheru, o fugă spre originalitate cu orice preț; chinul interior, dramele care rod ființa profundă, spinul din carne – ca la Sf. Paul sau Kierkegaard – nu sunt originalitate! Acestea fac deja originalitatea și autenticitatea insului, precum la cei trimiși să vestească… Vestitoare e și poezia. În lumea ei, Darie Magheru a fost – în linia marilor noștri creatori – un trimis. Și în această ordine el era un ins grozav. Nu întotdeauna înțeles, aș spune: mai deloc înțeles”, scria despre el A.I. Brumaru.

Comemorarea, care începe la ora 13.00, cuprinde trei lansări de carte: „Aduceri aminte despre Darie Magheru”, autor Olga Lascu, prezentarea fiind făcută de Valentin Adjer, „Iluzia Marx”, a prof. univ. dr. Claudiu Coman, şi „Braşovul şi Unirea”, a prof. dr. Ioan Vlad. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare