Cultură

BRAŞOV. Eveniment inedit la Cercul Militar

 

Librăria Epifania, în colaborare cu Cercul Militar din Braşov (Casa Armatei), organizează o seară duhovnicească în care va avea loc lansarea Patericului Mare – Colecția tematică. Cartea „Patericul Mare. Apoftegmele Părinților Pustiei. Colecția tematică” a fost publicată de curând, pentru prima dată în limba română, în traducere din limba greacă veche, prin truda pr. prof. univ. Constantin Coman, care a realizat şi o introducere substanţială şi numeroase note.

Apoftegmele (aforismrlr, cugetările, maximele, sentințele) părinților pustiei au circulat în paralel în Colecția alfabetică și în Colecția tematică. În limba română a fost publicată până în prezent numai Colecția alfabetică, sub titlul de Patericul sau Patericul egiptean.
Patericul Mare reprezintă colecția finală care include toate apoftegmele (aproximativ 2.000), în timp ce Patericul alfabetic propriu-zis însumează numai jumătate dintre acestea. În această ediție apoftegmele sunt sistematizate în douăzeci și două de teme, care reprezintă trepte ale nevoințelor și ale urcușului duhovnicesc.
Patericul a jucat un mare rol în viața Bisericii și deţine un loc important în patrimoniul cultural creștin și universal, fiind cea mai populară carte din literatura creștină după Dumnezeieștile Scripturi.

Evenimentul are loc mâine de la ora 18.30, iar intrarea este liberă. În cadrul serii duhovnicești, organizatorii îl au ca invitat special pe pr. prof. dr. Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, Catedra de Teologie Biblică, Studiul Noului Testament, autor și traducător a numeroase cărți, autor de studii și articole, precum și membru al unor importante reviste și edituri de carte bisericească.  
La acest eveniment vor participa și membrii grupului de muzică psaltică „Nectarie Protopsaltul”, cântăreţi cu o bogată experienţă la strana bisericii, cei mai mulţi dintre ei fiind studenţi sau absolvenţi ai Facultăţii de Teologie sau ai Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button