Cultură

BRAȘOV. „De la Marktplatz la Piața Sfatului”

  • expo Piata Sfatului7_245865.jpg
  • expo Piata Sfatului1_245866.jpg
  • expo Piata Sfatului2_245867.jpg
  • expo Piata Sfatului3_245868.jpg
  • expo Piata Sfatului4_245869.jpg
  • expo Piata Sfatului5_245870.jpg
  • expo Piata Sfatului6_245871.jpg
 

Braşovenii şi turiştii pot vedea cum arăta Piaţa Sfatului acum aproape 100 de ani. Incursiunea în trecut este posibilă prin intermediul unei expoziţii inedite organizate de Oraşul Memorabil, intitulate „De la Marktplatz la Piața Sfatului”. Fotografii vechi cu Piaţa Sfatului au fost adunate în mai multe colaje ce pot fi admirate până în 22 decembrie, în curtea Facultăţii de Silvicultură,mai sus de Biserica Neagră. „Expoziţia prezintă transformările imaginii Pieţei Sfatului începând cu jumătatea secolului al XIX-lea. Daca până în anii 1950 schimbările apar din dorinţa de actualizare şi refuncţionalizare, după această perioadă tocmai intervenţiile de punere în valoare a centrului istoric au produs în multe cazuri modificarea faţadelor pieței. Cât mai păstrează din imaginea ei istorică Piata Sfatului, care au fost curentele şi procesele de schimbare, care a fost contextul epocii restăurarii, în ţară şi în Europa? – sunt întrebări în privinţa cărora expoziţia caută să scoată la suprafaţă adevarul. Expoziţia ilustrează întreaga temă prin reproduceri de fotografii din colecţia Oraşul Memorabil şi desene din Arhivele Naţionale”, au explicat organizatorii.

Piaţa Sfatului este locul unde în trecut se adunau meşteşugarii, este locul unde în perioada interbelică ieşeau la promenadă bogaţii oraşului, este locul unde a fost vechea Primărie şi locul unde se împărţea dreptatea. Casa Sfatului este cea mai reprezentativă clădire din Piaţă. Datează de la 1420 şi a supravieţuit cutremurelor, incediilor, dar şi intenţiilor de demolare ale comuniştilor care vroiau să scape de ea pentru ca muncitorii să poată manifesta în Piaţa Sfatului. Are un ceas emblematic care a fost aproape distrus de fostul comandant militar austriac pentru că sunetul păpuşii din ceas, care bătea gongul, îi stresa papagalul. Casa Sfatului este kilometrul 0 al oraşului. De aici se măsoară toate distanţele cum ar fi distanţa Braşov-Bucureşti.
Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului. Aproape de Piaţa Sfatului se află şi Biserica Neagră, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România.
Clădirea în care funcţionează acum Restaurantul Cerbul Carpatin are o istorie bogată bazată pe o legendă. A fost construită de Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie a Braşovului. La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată, fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hirscher a decis să construiască Casa Negustorilor (actualul Cerbul Carpatin). Clădirea datează de la 1545 şi a fost donată oraşului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare