Timp liber

Despre cultura și civilizația din vremuri apuse / Istoria la feminin

Despre cultura și civilizația din vremuri apuse / Istoria la feminin

Muzeul Casa Muresenilor Brasov îi invită pe cei pasionați de istorie și cultură, la sediul din Piața Sfatului nr. 25, să participe astăzi, de la ora 11:00, la deschiderea Sesiunii naționale de comunicări ştiinţifice „Ţara Bârsei”, ediţia a XXII-a, ce are ca temă „Cultură și civilizație – secolele XVIII-XX”.

Sesiunea se va desfăşura în zilele de 29 şi 30 mai, începând cu orele 11:15, respectiv 10:00, în sălile instituţiei muzeale.

Anul 2024 reprezintă pentru Muzeul „Casa Mureşenilor” un an aniversar în care se sărbătoreşte bicentenarul nașterii Sevastiei Mureșianu (1824-1879) și se comemorează centenarul morții Elenei Mureșianu (1862-1924), două personalități feminine ale dinastiei Mureșenilor care s-au manifestat în plan social și artistic în Transilvania secolelor XIX și XX.

În acest sens, în cadrul sesiunii „Ţara Bârsei” a fost inclusă subtema „Istoria la feminin”, prilej pentru a fi evocate 42 de figuri feminine din spațiul românesc.

La eveniment și-au anunțat participarea 65 de specialiști și cercetători din muzee, institute de cercetare, biblioteci și arhive militare, universități, din Alba Iulia, Alexandria, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Câmpulung, Chișinău, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Golești, Iași, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmației, Târgu Mureș, Timișoara.

Dintre temele de interes propuse atenției opiniei publice și specialiștilor menționăm:

* prof. univ. dr. Adrian Lesenciuc (Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov) – „Catastrofa” de la Boian. O relectură și un nou punct de vedere;

* dr. Ionela Simona Mircea (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia) – Ecaterina Varga (1802-1858) în lumina unor piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia;

* prof. univ. dr. Nuredim Ibram (Asociația de cultură tătară „Barsin, Birsin” Constanța) – Discurs identitar și promovarea culturii și conștiinței naționale a Tătarilor din România interbelică în revista „Bora” (Viscolul);

* C.S. I Zamfir Bălan (Muzeul Brăilei „Carol I”) – Octav Șuluțiu – un cronicar uitat al istoriei literare interbelice;

* C.S. III Irina Nițu (Muzeul Național „George Enescu”, București) – Didia Saint-Georges, o compozitoare a secolului 20;

* C.S. Olga Andranovici (Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău – Contribuții feminine la patrimoniul industrial vitivinicol din spațiul basarabean din secolul XX.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button