Cultură

BRAȘOV. Concert simfonic de excepție la început de an

 

Astăzi, de la ora 19.00,l a Sala Patria. artiştii Filarmonicii Braşov propun publicului un concert simfonic de excepţie, cu un program reportorial ales special pentru a marca intrarea în noul an. Astfel, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Oroșanu, iar invitat va fi tânărul pianist Ioan-Dragoş Dimitriu. În program vor fi G. Gershwin – Uvertura „Cubana” şi „Rhapsody in Blue” pentru pian şi orchestră, precum şi E. Grieg – Suita „Dansuri Simfonice” op. 64. Costul unui bilet este de 20 de lei.

Dirijorul Cristian Oroșanu

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România. Colaborarea cu Radio a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. El este absolvent a două facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să  lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling. Muzicalitatea, competenţa, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroşanu, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre. Stau mărturie debuturile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene şi nu numai. Despre apariţia sa în concert cu Orchestre de Paris şi Orchestra Naţională din Bordeaux, publicaţia „Le Monde de la Musique” nota: „tânărul dirijor român Cristian Oroşanu a demonstrat un sens perfect al frazării şi arhitecturii lucrărilor, o acurateţe rară a stilului, o gestică elegantă şi concisă”. Alte momente de succes – debuturile cu celebrele orchestre Tonhalle din Zürich şi Deutsche Symphonie Orchester Berlin, unde a activat în calitate de dirijor asistent.Oroşanu a susţinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Filarmonica din Strasbourg, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Nationala Radio București, Orchestra Radio Daneză, aceasta din urmă în cadrul Concursului Internaţional Malko unde a câştigat Premiul II. În Japonia, artistul a dezvoltat o strânsă colaborare cu un ansamblu nou, tânăr, dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra unde a dirijat spectacolele Lacul lebedelor de Ceaikovski şi Sărbătoarea primăverii de Strawinski.
Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări din toate epocile muzicale, Cristian Oroşanu este prezent în stagiunile tuturor orchestrelor românești, fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime. În domeniul liric a activat ca dirijor permanent al Operelor Naţionale din Cluj, Bucureşti și Iași. În repertoriul său sunt incluse peste 35 de titluri de creaţii ale genului. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov.

Pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu

Ioan-Dragoș Dimitriu a început studiul pianului la vârsta de șase ani sub îndrumarea pianistei Corina Ibănescu. Din 2010 este student al Universităţii de Muzică și Arte Dramatice din Viena, la clasa profesorului Martin Hughes. A susţinut concerte pe scene cunoscute ale Europei, precum sala Filarmonicii din Berlin (unde în 2011 a interpretat „Imperialul” de Ludwig van Beethoven) și în alte săli de renume din Austria, Italia, Elveția, Franța, Anglia şi Japonia. Pianistul a colaborat cu Radiodifuziunea Austriacă (ORF) și cu diverse instituții de cultură de prestigiu precum Muzeul Leopold din Viena. Pe lângă cariera sa de solist, Ioan-Dragoş Dumitriu are o bogată activitate în domeniul muzicii de cameră, concertând alături de violoncelistul elveţian Michael Michitaro Luginbühl în formaţia „Duo Nobile” în Italia, Austria, Elveția, România, Japonia și obținând cu trio-ul său „Avante Trio” (alături de Seongmin Park – clarinet şi Pauline Kempf – vioară), în primăvara anului 2015, premiul întâi la concursul internațional de muzică de cameră din Udine, Italia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare