Cultură

BRAȘOV. Biserică de schit sfințită la aproape 30 de ani de la ctitorire

  • schit-2_271718.jpg
  • schit-3_271720.jpg
  • schit-4_271721.jpg
  • schit-5_271722.jpg
  • schit-7_271723.jpg
  • schit-6_271724.jpg
  • schit-8_271725.jpg
  • schit-9_271726.jpg
 

Biserica Schitului „Sfântul Ioan Botezătorul” din Breaza (judeţul Braşov), a fost târnosită în ziua când este cinstit ocrotitorul acestui aşezământ monahal, pe 29 august (Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul). Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, egumenul schitului, ieromonahul Ambrozie Duţă, protopopul de Făgăraş, Iulian Mihai Boac, şi alţi slujitori ai sfintelor altare de la aşezămintele monahale şi lăcaşurile de cult din Ţara Făgăraşului, relatează mitropolia-ardealului.ro.

Schitul de la Breaza a fost ridicat în anii de după evenimentele din 1989, la iniţiativa preotului Ioan Năftănăilă, pe locul unde au existat două mănăstiri distruse de generalul austriac Bucov în secolul al XVIII-lea. Biserica de lemn a aşezământului monahal a fost împodobită în anii trecuţi cu pictură şi cu toate cele necesare cultului, iar acum a fost târnosită de IPS Mitropolit Laurenţiu cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amenajată în incinta schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” din Braşov. Pelerini din Ţara Făgăraşului şi din alte părţi ale ţării au venit în număr mare la Breaza pentru a participa atât la slujba de târnosire, cât şi la Sfânta Liturghie. Au participat şi numeroase autorităţi centrale, judeţene şi locale, în frunte cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe monahii care au ostenit ani la rând pentru a înfrumuseţa biserica schitului şi a ridica acolo un aşezământ monahal, continuând astfel ceea ce a început în anii ’90 regretatul preot Ioan Năftănăilă, mărturisitor al credinţei în temniţele comuniste. Un cuvânt de felicitare a rostit şi fiul preotului ctitor, medicul Eugen Năftănăilă, care amintit tuturor prin ce eforturi mari a fost ridicat schitul pe aceste locuri sfinţite cu secole în urmă de monahi îmbunătăţiţi. La final, egumenul schitului, părintele Ambrozie Duţă a fost hirotesit protosinghel, iar diaconul Dosoftei Matei din obştea monahală a fost hirotesit arhidiacon. Mai mulţi binefăcători au primit din partea ierarhului acte de cinstire, iar toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să intre în altarul sfinţit şi să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare