Sănătate

Ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui? Ce recomandă Mihaela Bilic pentru o alimentație mai sănătoasă

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică diferențele esențiale dintre uleiul de măsline și uleiul de floarea-soarelui, subliniind rolul important pe care tipul de grăsimi îl are asupra sănătății organismului, inflamației și colesterolului.

Potrivit specialistului, alimentația modernă conține un exces de acizi grași Omega 6, cu efect proinflamator, iar soluția este reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea aportului de ulei de măsline, bogat în Omega 9.

Mihaela Bilic arată că Omega 9 se regăsește în mod natural în măsline și uleiul de măsline, avocado, nuci, migdale, caju, fistic, arahide și uleiul de arahide. În schimb, Omega 6 provine în principal din semințe și uleiuri vegetale precum cel de floarea-soarelui, soia sau porumb, dar și din semințele de dovleac și susan.

Din punct de vedere al compoziției, uleiul de măsline conține aproximativ 75% Omega 9, doar 10% Omega 6 și 15% grăsimi saturate. La polul opus, uleiul de floarea-soarelui are 62% Omega 6, 25% Omega 9 și 13% grăsimi saturate.

Nutriționistul explică faptul că Omega 9 are beneficii suplimentare importante, precum creșterea sensibilității la insulină și a nivelului de HDL colesterol, cunoscut drept „colesterolul bun”, cu rol protector pentru sistemul cardiovascular.

Deși o dietă vegetariană, săracă în grăsimi saturate, poate reduce colesterolul total și LDL, doar o alimentație bogată în Omega 9 contribuie la creșterea HDL colesterolului, un indicator-cheie al sănătății inimii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

Back to top button