112

[ViDEO] Campanie Antitrafficking la BRAŞOV. „Multe dintre meseriile de vis, până la urmă se sfârşesc foarte trist”, atrage atenţia experimentatul criminalist Manfred Paulus

  • 20180416-112020.jpg
 

Astăzi a fost demarată, la Braşov, Campania Antitrafficking – împotriva traficului de persoane, organizată de Soroptimist International Club Aalen/Ostwürttemberg în colaborare cu Soroptimist International Braşov, care se va desfăşura, în perioada 16-19 aprilie, în şapte unităţi şcolare din judeţ.

Acţiunile constau în informarea tinerilor asupra riscurilor la care se pot expune dacă nu sunt atenţi atunci când răspund unei oferte de angajare în străinătate şi vor fi învăţaţi cum se pot feri să devină victimele traficanţilor de fiinţe umane.

Coordonatorul acţiunilor de informare a tinerilor, comisarul european Manfred Paulus, primul comisar de criminalistică și conducător al inspectoratului la sediul de criminalistică din Ulm, cadru didactic la Facultatea pentru Poliție în Baden/Württemberg, atrage atenţia că meserii „de vis” în Germania, foarte atractive în ofertele, precum de fotomodele, în realitate nu există.  

„Noi cunoaştem bine metodele de recrutare, sunt tipice, şi de aceea vrem să le facem cunoscute copiilor, pentru ca ei să îşi dea seama când sunt pe o traiectorie greşită. De exemplu, dacă se face publicitate pentru agenţii de fotomodele în Germania, în realitate acestea nu există. Sau dacă sunt în căutarea unui loc de muncă, sunt în negocieri, iar dintr-o dată le dispare telefonul sau paşaportul, tinerii trebuie să ştie că sunt metode prin care se doreşte instalarea sentimentului de neajutorare şi devin vulnerabili. În Germania avem această experienţă prin care meseriile de vis până la urmă se sfârşesc foarte trist. Astfel, încercăm să inducem tinerilor şi un sentiment de încredere ca ei să se poată adresa poliţiei sau organelor judiciare care îî pot ajuta dacă se află în situaţii precum cele descrise. Din păcate, a ajuns să ne îngrijoreze numărul mare de femei, dar şi de băieţi, care cad victimele traficanţilor de fiinţe umane”, a declarat comisarul european.  

Este important de spus că Manfred Paulus are o mare experiență în determinarea pe domeniul „red light“ al infracțiunilor şi pe delincvența în domeniul specific, iar pe baza cărora a desfășurat la nivel mondial proiecte și acțiuni de depistare în vederea combaterii traficului de ființe umane.

La rândul său, comisar şef Adrian Vlădoiu, de la Agenţia naţională împotriva traficului de persoane – Centrul Regional Braşov, de asemenea cu o vastă experienţă în domeniu, a precizat: „Formele de manifestare ale acestui fenomen, cel puţin la nivel de Centru, sunt: exploatarea sexuală, obligarea la muncă forţată, la cerşetorie, la săvârşirea de alte infracţiuni, precum căsătoria fictivă, între persoane cu identitate europeană, cum sunt româncele, şi migranţi. Se întâmplă din ce în ce mai des în ţările din vestul Europei. Apoi, vorbim de pornografie infantilă. Sunt destui copii care descarcă de pe internet astfel de filmuleţe, apoi le distribuie, fără să se gândească la ce riscuri se expun. Nu în ultimul rând, vorbim din ce în ce mai des de traficul de organe, care este tot mai prezent în spaţiul european”. 

Aşadar, este foarte importantă informarea şi educarea tinerei generaţii, care în următorii ani îşi vor căuta locuri de muncă, inclusiv peste hotare. 

Astfel, astăzi au început acţiunile de informare în şcoli pentru prevenirea traficului de persoane, grupul ţintă fiind de această dată mai ales adolescenţii cu vârsta de cel puţin 14 ani, părinţii acestora şi cadrele didactice din: Liceul Iohannes Honterus, Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” Braşov, Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” Braşov, Şcoala Gimnazială Tărlungeni (inclusiv Zizin şi Purcăreni), Şcoala Gimnazială Budila, Liceul „Petru Rareş” Feldioara.  

Orgnizatorul Campaniei „Antitrafficking” este Soroptimist International, o organizație la nivel mondial care apără drepturile femeilor. În acest moment, organizaţia numără peste 80.000 de membri în 132 de țări. În Germania există peste 200 de cluburi. Clubul Aalen/Ostwürttemberg dorește să lanseze acum în România o campanie de prevenire cu tema „Human trafficking” în scolile din Braşov.

S-au alăturat campaniei Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Agenţia naţională împotriva traficului de persoane – Centrul Regional Braşov. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare