112

BRAŞOV. Aţi auzit de metodele „Detergentul”, „Deratizare” sau „Străinul”?!

Toate cele trei, alături de altele, sunt folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţele victimelor

 

Faptul că escrocii folosesc diverse scenarii pentru a ajunge la „portofelul” victimelor este ceva cunoscut, dar metodele în sine utilizate de ei nu sunt ştiute de toţi cetăţenii de rând, unii dintre oameni picând în continuare în plasa infractorilor.

Din acest motiv şi în speranţa că vor putea preveni alte cazuri de înşelăciune, poliţiştii braşoveni au înşirat câteva dintre cele mai folosite metode de înşelăciune.

„Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel «prin împrietenire», iar polițiștii brașoveni au informat cetățenii în repetate rânduri asupra riscurilor la care se supun dacă dau crezare anumitor persoane care, prin diferite metode, încearcă să obțină de la ei diverse sume de bani sau bunuri de valoare. Acest tip de infractor acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. De obicei, este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei”, a explicat şeful Serviciului Cabinet din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov.

Cei care acţionează astfel fură în general bani, însă au fost cazuri în care au fost sustrase și telefoane sau bijuterii. „Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile”, a atenţionat reprezentantul IJP Braşov.

Hoţii, primiţi de bunăvoie în casele victimelor

Una dintre metodele folosite de escroci, implicând oarecum împrietenirea, este cea cunoscută drept „Detergentul”. Falși vânzători bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau le vând la preţuri promoționale, pentru a putea pătrunde în locuinţe şi a fura.

O altă metodă este „Deratizarea”. Aşa-zişii angajați ai unor firme care oferă servicii de deratizare primesc acordul victimei de a intra în locuință.

Metoda „E-ON”: infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuinţă pentru verificări sau plata în avans a unor servicii.

Metoda „Străinul” – infractorii spun că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română, pretind că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită apoi victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce. Prin această metodă era să fie înşelată, recent, o femeie din Făgăraş.

În fine, prin metoda „Cerşetoria” infractorii pătrund în locuințele oamenilor și cerşesc sau solicită un pahar cu apă, iar în acest timp fură. Din această categorie fac parte, în general, femeile şi copiii.

Indiferent de metoda de împrietenire folosită, după ce ajung în locuinţe, infractorii distrag atenţia victimelor, pentru a putea fura. Unii dintre ei le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare, iar alţii lucrează în echipă, iar în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.

Precauţia, „scutul” potenţialelor victime

Poliţiştii le recomandă braşovenilor să fie precauţi atunci când la uşa lor se prezintă, fără a fi solicitat vreun serviciu, persoane necunoscute care declară că sunt reprezentante ale companiilor de utilități sau care pretind a fi reprezentanți ai unor supermarketuri ce oferă gratuit produse sau prezintă diverse promoții. Nu este greşit ca, în cazul în care au de-a face cu pretinşi angajaţi ai unor companii de utilităţi să-şi noteze numele acestora şi alte detalii şi să verifice telefonic dacă într-adevăr a fost trimisă o echipă în zonă.

„Dacă aveți suspiciuni în legătură cu persoane străine aflate în scara de bloc, anunțați imediat poliția și alertați vecinii. Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic/rețelele de socializare prin al căror conţinut să se subînţeleagă absenţa dumneavoastră. Învăţaţi copiii să fie discreţi şi să nu se laude altor persoane cu achiziţiile făcute de dumneavoastră (aparatura electronică, laptop, bijuterii sau că aveţi sume mari de bani în casă). Evitaţi să vă afişaţi sau să discutaţi despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă (bani, bijuterii, seif, obiecte de artă)”, mai sfătuiesc poliţiştii.

Nu în ultimul rând, ei le-au transmis braşovenilor că nu orice persoană le intră în casă le vrea neapărat binele.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare