Sport

REPORTAJ INCITANT. Acasă la „Mo” Salah!

  • salah1.jpg
  • salah2.jpg
 

Mohamed Salah s-a născut la Nagrig, o localitate cu mai puțin de 10.000 de locuitori situată în nordul Egiptului. Cu câteva zile înainte de a cuceri primul său trofeu al Ligii Campionilor (2-0 pentru Liverpool în finala de la Madrid cu Tottenham), sărbătorea finalul Ramadanului în urbea natală, la 3 ore de mers cu mașina de Cairo. Era, realmente, nebunie în fața casei sale…

În vârstă de 27 de ani, atacantul vedetă al Egiptului are în palmares două titluri de golgheter în Premier League, un trofeu destinat celui mai bun fotbalist african și unul pentru MVP-ul primei ligi engleze. Este considerat „Regele Egiptului”, iar la Liverpool, de la transferul său, actele islamofobe au scăzut cu 19%, după cum arată un studiu al universității americane Stanford. Chiar la British Museum, în Londra, sunt expuse încălțările lui „Mo” Salah, ca un simbol al Egiptului modern. În Egipt, două muzee au fost inaugurate de curând în onoarea sa, unul în capitală, la Cairo, celălalt la Nagrig.

„Orașul lui Salah”

La Nagrig, de câte ori vine acasă, Mohamed Salah se comportă la fel. Le aduce cadouri copiilor, oamenii descriindu-l drept un băiat umil și uneori parcă prea timid.

„Lumea este la picioarele lui, chiar dacă la Mondialul din Rusia n-a strălucit, din cauza accidentării produse de Sergio Ramos”, i-a relatat Mohammed Bassiouny, amicul lui Salah, trimisului cotidianului L’Equipe în Egipt cu prilejul Cupei Africii pe Națiuni.

Comercianții din Nagrig au postere cu Salah la vânzare, pe tarabe, considerându-l un talisman. În fața Casei Tinerilor din centru tronează o statuie cu fotbalistul „cormoranilor” „driblând și captând atenția”, așa cum a punctat primarul, Maher Shtayeh, care este și antrenorul unei echipe de fotbal locale.

Nagrig este pereceput în Egipt ca fiind „orașul lui Salah”. Astfel, autoritățile egiptene au instalat conducte de gaz, lucru solicitat de localnici de ani buni.

„Guvernul a ajuns să ne cunoască și să ne respecte mai mult”, a afirmat un licean, Mohammed Hassemid, care a recunoscut că „Mo” Salah este idolul său.

Și Salah a contribuit din plin la dezvoltarea infrastructurii locale. Un spital din Nagrig a primit de la celebrul fotbalist echipament medical complet nou, acesta finanțând și construcția unei școli, la un pas de terenul unde bătea mingea în copilărie. De asemenea, grație jucătorului, urbea are și o stație de ambulanță.

Și armata egipteană, care conduce țara prin mareșalul Al-Sisi, a primit un mic cadou de la Mohamed Salah la Nagrig – un local, unde se vând conserve, legume și carne la prețuri mici. Totodată, prin asociația caritabilă a fotbalistului, circa 500 de oameni necăjiți primesc lunar câte 200 de lire egiptene, circa 10 euro. A fost deschis și un azil pentru bătrâni, pentru copiii cu probleme, pentru femeile divorțate…

În rest, la Nagrig, în special, dar în tot Egiptul, în general, domină voioșia copiilor, care joacă fotbal prin praf, uitând de neajunsurile vieții. Toți au pe tricourile decolorate scris numele lui Salah și numărul acestuia, 11.

Mecca, fructul iubirii sale

Mohamed Salah are pe rețelele sale de socializare 12 milioane de fani. Are postată, la loc de cinste, imaginea sa de tată adorându-și unica fiică, Mecca, numită astfel în semn de omagiu pentru orașul sfânt al musulmanilor din Arabia Saudiită. „Mo” dorește tot ce e mai bun pentru copila sa, astfel că, și din acest motiv, susține campaniile ONU pentru sprijinirea femeilor asuprite.

Începutul nu a fost ușor

„Și acum, când ne întâlnim, Salah îmi spune cu recunoștință «Da, căpitane»”, a destăinuit pentru sursa citată Hamdi Nooh, antrenor la Arab Contractors, în lacrimi de emoție…

Mohamed Salah și-a început ascensiunea în fotbal la vârsta de 13 ani, când antrenorul de la Tanta (cel mai mare oraș din regiune – 650.000 de locuitori) i-a văzut potențialul stângaciului cârlionțat. A rămas acolo doar câteva luni, apoi a fost transferat la Arab Constructors, în Cairo. 5 zile pe săptămână a făcut naveta cu microbuzul, trezindu-se dimineața la ora 7.00 și ajungând istovit acasă, la miezul nopții. Într-o zi n-a mai avut bani de transport, astfel că a dormit în vestiar…

Epuizat de acest ritm infernal, Salah a vrut să abandoneze fotbalul și să revină pe băncile școlii, acolo unde a cunoscut-o pe Magi, actuala sa soție, dar tatăl său, pasionat de „sportul rege”, l-a determinat să-și continue cariera sportivă.

La 14 ani și ceva, „Mo” Salah își petrecea timpul liber între rugăciuni și vizionări ale viitorului său rival, Cristiano Ronaldo. Iar antrenorul Hamdi Nooh i-a devenit ca un al doilea părinte, ajutându-l cu tot ce avea nevoie.

Mohamed Salah a primit prima convocare la echipa națională la 18 ani, însă momentele dificile au continuat. Cum fotbalul egiptean a intrat în criză – peste 72 de persoane au murit pe stadionul din Port Said în februarie 2012, campionatul intern a fost anulat, iar Salah a intrat în șomaj tehnic. Însă, cu prilejul unui meci amical disputat în Elveția, i-a surâs norocul. FC Basel l-a remarcat, oferindu-i primul contract european pe când avea 20 de ani. Și, din acel punct, ascensiunea a continuat fulminant.

Date statistice

Mohamed Salah (Egipt) – 27 de ani, 1.75 metri, 70 de kilograme. Este sub contract cu FC Liverpool până în 2023, venind în 2017. A mai evoluat la: Arab Contractors (2010-2012); FC Basel (2012 – ianuarie 2014); Chelsea (ianuarie 2014 – ianuarie 2015); Fiorentina (ianuarie – iunie 2015, împrumut); AS Roma (2015-2017).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare