Sport

Pasionat de hiking? Iată câteva sfaturi utile pentru drumețiile montane pe timp de iarnă

 

Dacă te-ai săturat de orașul aglomerat și de zăpadă ce abia apucă să se depună că se și transformă în noroi de la traficul intens și poluarea din aer, o drumeție pe muntele acoperit de omăt este o experiență inedită de care ai nevoie pentru a te relaxa și a te deconecta de rutină. Însă, oricât de idilic ar părea acest scenariu, traseele montane sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de riscante mai ales pe timp de iarnă. 

În primul rând, ai nevoie de un echipament adecvat care să facă față umezelii și temperaturilor scăzute. Dincolo de o pereche de calitate de ghete de iarnă, există regulă celor trei straturi de haine dintre care: primul strat care vine în contact cu pielea să fie compus dintr-un tricou și un colant, al doilea din jambiere și o bluza de tip polar, iar al treilea dintr-o geacă și o pereche de pantaloni impermeabili. Mai apoi, ai grijă să ții cont în prealabil de prognoza meteo, astfel încât, dacă există risc de furtuni, avalanșe sau alte fenomene riscante, să amâni expediția. De asemenea, stabilește de dinainte un itinerariu și încearcă, pe cât posibil, să nu te abați de la traseele marcate, altfel rișți să te prindă noaptea în mijlocul puștiului, la temperaturi extrem de scăzute. 

Așadar, înainte de a porni la hiking, ai grijă să bifezi câteva reguli simple, și să tratezi toată experiență cu asumare și responsabilitate în așa fel încât să o poți savura din plin

1. Alege un itinerar de la care să nu te abați

Dacă pe timp de vară plimbările pe munte sunt mult mai prietenoase, iarna este foarte probabil să te confrunți cu o serie de pericole neprevăzute, rute înzăpezite și drumuri forestiere blocate, așadar ai grijă să nu te abați de la traseele marcate. De asemenea, pe lângă echipamentul corespunzător pune în rucsac o harta și, eventual, o busola pe care să le ai de rezervă în caz că ți se descarcă telefonul sau ajungi în zone fără semnal.

2. Aprovizionează-ți rucsacul cu un kit complet de unelte și accesorii

Cu toate că ți-ai planificat călătoria și te-ai asigurat că vei avea parte de condiții meteo prietenoase, expedițiile montane pe timp de iarnă implică foarte multe riscuri neprevăzute. Așadar, dotează-ți rucsacul cu un kit complet de prim ajutor, un balon de tip Holder, minge de avalanșă și un dispozitiv DVA, de detectare a victimelor înzăpezite. Și, chiar dacă nu ai de gând să înnoptezi în natură, ideal ar fi să ai cu tine și un cort, sac de dormit, haine de schimb și tot ceea ce ai nevoie pentru a rezista o noapte în natură, în sezonul rece. Aici găsești mai multe tipuri de saci pentru dormit iarna, din care să-l alegi pe cel potrivit bugetului și preferințelor tale. 

3. Îmbracă-te corespunzător

După cum ai aflat deja, regula celor trei straturi de haine este esențială în așa fel încât să te protejezi de frig și umezeală in experiența ta de hiking montan pe timp de iarnă. Primul strat de haine are rolul de a-ți păstra pielea uscată și aerisită și, ca atare, este foarte important să-l alegicu grijă. Cel de-al doilea strat, format din jambiere și o bluza groasă din lână sau polar are rolul de a-ți conferi confort termic, iar cel de-al treilea strat, format din jachetă și pantaloni din fas impermeabil te protejează de umezeală. 

În concluzie, să pășești pe zăpada pufoasă a cărărilor nebătătorite, să admiri peisaje superbe ce-ți taie respirația și să împărți toată această experiență plină de aventură și adrenalină cu cei mai buni prieteni îți va lasă cu siguranță un gust extrem de plăcut și te va încarcă cu multă energie și pozitivism. 

Sursa imagine: Pixabay.com


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare