Sport

BRAȘOV. Cum „omoară” Federația Română de Baschet cluburile. Olimpia CSU ar putea să nu se înscrie în campionatul viitor

 

După cum am anunțat, pentru următorul sezon competițional, Federația Română de Baschet a introdus reguli noi, unele absurde, care nu fac decât să lovească în cluburi – Detalii aici: BRAȘOV. Schimbări majore în Liga Națională de baschet feminin. În loc să sprijine financiar cluburile, Federația vrea să profite de pe urma acestora.

Astfel, pe lângă taxa de participare de 5.000 de euro, echipele sunt obligate să achite către FRB și o taxă de garanție, care la nivelul grupei A, din care ar trebui să facă parte și Olimpia CSU, este de 10.000 de euro. În aceste condiții, gruparea de la poalele Tâmpei, medaliată cu bronz în precedentele două sezoane, ar putea spune pas pentru campionatul care va începe în octombrie.

„Consiliul Federal a stabilit condițiile de participare în sezonul 2018-2019 al LNBF. S-au impus cluburilor reguli și taxe care, din punctul nostru de vedere, sunt aberante. Nu s-a discutat despre taxa de garanție la întâlnirea președinților. Această taxă de 10.000 de euro, care trebuie plătită până pe 10 iulie. Cluburile care sunt susținute de autorități publice locale nu au posibilitatea să o plătească până la acea dată. Totodată, mai trebuie achitată taxa de participare de 4.050 de euro și taxa de înscriere în Liga Națională și în Cupa României, 800 de euro. Astfel, trebuie să plătim aproximativ 15.000 de euro până pe 10 iulie. Bani pe care nu ne putem baza. Credem că soluția este depunerea unei scrisori de garanție bancară, nu să trimitem la federație acești bani. Nu știu dacă este legal, juriștii ar trebui să se pronunțe. Colegii mei vor merge săptămâna viitoare la București, pentru o întâlnire cu președintele FRB, Horia Păun. Federația oferă cluburilor doar asistență și regulamente, nimic palpabil pentru a le ajuta. Poate și o relaxare fiscală la nivel de federație ar fi bună pentru cluburi. În acest moment, există o mare șansă să nu ne înscriem în sezonul viitor. Dacă vom găsi sponsori sau dacă va dispărea această taxă, lucrurile se vor schimba. Vom căuta susținere și la Primăria Brașov. De doi ani suntem pe podium în Liga Națională, cred că echipa a făcut cinste orașului”, a menționat Andrei Moga, responsabilul secției de baschet.

„Vom avea un campionat mult mai slab”

Și regulile care privesc jucătoarele au fost contestate de formația brașoveană. Astfel, pe parchet trebuie să fie două românce pe tot parcursul meciurilor, iar în primele două sferturi, una dintre acestea trebuie să fie jucătoare U23.

„Din punctul meu de vedere, dacă se vor menține toate regulile, Liga Națională de baschet feminin va fi mult mai slabă decât cea din sezonul precedent. Edițiile trecute, liga noastră a fost cotată în primele zece din Europa. Am avut jucătoare din loturile naționale ale Serbiei, Bosniei, Lituaniei, Muntenegrului, jucătoare din WNBA. Echipele care au reprezentat România în cupele europene au avut prestații bune și au făcut cinste baschetului feminin românesc. Campionatul a fost puternic, pentru că a funcționat cu anumite reguli, care acum se vor schimba. Consider că facem trei pași înapoi și nu sunt convins că putem face cinci pași înainte repede. Mă refer la regulile pentru jucătorii români. Se știe, sunt un susținător vehement al sportivilor români, am debutat jucători tineri, atât la masculin, cât și la feminin, cu mult înainte să existe această regulă cu obligativitatea tânărului jucător pe teren. Susțin, însă, sportivul român de calitate, valoros. În sezonul trecut am avut cam 70 de românce, la 9 echipe. Eu nu cred că vom avea trei grupe, dar dacă ne raportăm la aproximativ 15 echipe, cum se dorește pentru sezonul viitor, nu vor fi suficiente jucătoare autohtone. Ar trebui să fie peste 100 de jucătoare românce, ceea ce e imposibil. Nu există. Trebuie să ne raportăm la junioarele U18 și se va întâmpla ca în sezonul trecut și se vor suprapune meciurile din Liga Națională cu cele din Campionatul Național U18, iar cele tinere nu vor putea juca la echipa mare. Măcar să nu se mai suprapună etapele. Este prea mult să se joace cu două românce în fiecare meci. De exemplu, la masculin, unde în campionatul juniorilor au fost de două ori mai multe echipe decât la feminin, deci mai mulți jucători, rămâne valabilă regula cu un român pe parchet tot meciul. E aberant să se impună o asemenea regulă în Liga Națională feminină. Aș susține o idee cu patru sferturi cu două românce tinere pe teren, iar datele meciurilor din Liga Națională să nu se suprapună cu cele de la U18 și U16. Așa vom avea, cu tot respectul pentru ele, jucătoare cu vârstă înaintată, care vor juca, în loc să creștem, să aducem ceva pentru viitor. Să nu mai vorbim despre pretențiile salariale pe care româncele le vor avea. Prețurile vor exploda nejustificat, neconform valorii sportivelor. Este o regulă care ne va duce înapoi”, a declarat antrenorul Dan Calancea.

Turneul final U14, la Brașov

Turneul final U14 al Campionatului Național de baschet feminin se desfășoară în acest final de săptămână la Sala Sporturilor „D. P. Colibași”. Participantele sunt CSU Brașov, CSS Bega Timișoara, Olimpia București, CSS Craiova, LT Lucian Blaga Reghin și CSS Nagy Mozes Tg. Secuiesc. Competiția se dispută în sistemul fiecare cu fiecare. CSU Brașov joacă în fiecare seară, de la ora 19.00.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] iar cea care a ajuns după ce antrenorul a acuzat stările de rău nu avea un medic.  Potrivit Federației Române de Baschet, Destanovic a suferit un infarct în timpul primului sfert al meciului de juniori U16 și nu a… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare