Sport

AMINTIRI CU UN EX-„STEGAR”: „Romică Pașcu era să facă infarct…” / Sorin Cigan va conduce o Academie susținută de guvernul maghiar!

 

Sorin Cigan, fotbalist care a evoluat între 1988 și 1990 la FC Brașov, a acordat un interviu pentru gsp.ro, în care a vorbit și despre perioada petrecută în tricoul „galben-negru”.

„Romică Pașcu era un conducător cu ștaif, mă știa de la Bihor, unde fusese președinte. M-a luat la Brașov într-un moment în care mă certasem la Oradea cu antrenorul Ștefan Coidum, mă mai și lucrau unii pe acolo, iar mutarea mi-a prins bine. Pe bancă era Costică Ștefănescu, iar în lot se aflau nume importante, precum Avădanei, Terheș, Barbu, Naghi sau Ștefan Vasile. Brașovenii au avut încredere în mine, am dat goluri, mi-au făcut și un contract bun, iar în primăvara lui ’89 m-a convocat Ienei în premieră la echipa națională. La Veneția, unde ajunsesem în 1989 într-o scurtă plimbare cu Brașovul la capătul unui turneu în Italia, președintele Romică Pașcu era să facă infarct din cauza mea. La un moment dat, am rămas mai în urmă, iar colegul Vasile Ștefan a strigat în glumă că am dispărut. Că am fugit! S-a panicat nea Romică, era foarte vigilent”, a spus Cigan, care a povestit cum a refuzat un transfer la Lazio și cum a ratat să lucreze cu Mircea Lucescu la Dinamo: „A existat o propunere concretă de la Lazio, cu salariu, casă, masă, mașină. Fusesem în turneu cu Brașovul, jucasem un amical cu ei, iar în zilele următoare discutam deja despre un transfer. Urma să evoluez un sezon la un satelit, Montemario, iar apoi să trec la Lazio. N-am acceptat însă, pentru că eram ofițer din perioada petrecută la Victoria și nu-mi doream să creez probleme familiei. Dacă aș fi intuit că va pica Ceaușescu peste jumătate de an, n-aș fi ezitat. Cel mai mare regret e că n-am lucrat cu Lucescu, deși am fost în curtea lui Dinamo în ’89. Mă întorceam cu Brașovul dintr-un turneu în Italia, iar cineva de la «câini» m-a așteptat în vamă la Moravița ca să semnez cu ei. Mă căuta și Steaua, așa că au preferat să mă abordeze de la graniță, să nu aibă surprize ulterior. M-am trezit însă pasat la Victoria, prin nu știu ce înțelegeri de culise; Dinamo a preferat să-l păstreze pe Damaschin, așa că, în loc să intru în acel grup formidabil al lui Lucescu, am ajuns pe mâna lui Halagian, unul dintre cei mai slabi tehnicieni cu care am colaborat. N-am învățat absolut nimic de la el. Conducea doar prin relații și autoritate și avea jucători pe care-i folosea indiferent cum evoluau. Am prins doar vreo 12 partide la Victoria”.

Tot de la Brașov, Cigan a avut și singura prezență în tricoul Naționalei, în 1989, la amicalul România – Italia 1-0: „Am jucat repriza secundă. Au fost singurele mele minute la prima reprezentativă, la care am nimerit într-un vestiar fabulos, cu Hagi, Lăcătuș, Klein, Sabău, Bumbescu, Rednic, Gică Popescu. Am și acum acasă niște filmări interesante de la acel joc, chiar din cabina Naționalei. Apropo de Hagi, care, după mine, se numără între primii zece fotbaliști din lume all-time: cum e posibil ca FRF să-l ignore pentru acea festivitate de la tragerea la sorți pentru Euro 2020? Și pe el, și pe Ienei, și pe Lucescu, și pe Pițurcă, și pe Dinu, oameni care ar fi înnobilat evenimentul din partea României!”.

Ajuns la 55 de ani, Sorin Cigan este implicat într-un nou proiect susținut în România de autoritățile maghiare.

Cigan va fi managerul unei Academii de fotbal lângă Oradea, în timp ce Emeric Ienei va fi consilierul premierului maghiar Viktor Orban pentru acest proiect.

„Proiectul e foarte înaintat și adevărul e că s-a creat ceva vâlvă legat de episodul cu nea Imi. E vorba despre o Academie pe care o vom construi de la zero. Vrem să facem ceva de genul cum a procedat Hagi la Viitorul. Baza se va întinde pe zece hectare, e identificată deja locația, în apropiere de Oradea. E proprietatea unui bun prieten de-ai mei, român de etnie maghiară, cu afaceri importante în ambele țări. Pentru început, vor exista zece terenuri și intenționăm să constituim 10-15 grupe de copii, începând de la vârsta de 7 ani. Guvernul maghiar va aloca circa 8 milioane de euro pentru construcția și punerea pe picioare a acestei Academii, iar apoi va exista un buget anual în jur de 2-4 milioane de euro, după modelul existent la Sepsi și la Miercurea Ciuc. Urmează să punem în curând la punct ultimele detalii pentru a da drumul la treabă. Intenția este ca, în timp, să ducem o echipă și în liga a doua sau a treia din România. E rușinos că în țară nu găsești susținere pentru un asemenea proiect. Totuși, există o explicație. În Ungaria, oamenii care bagă bani în fotbal nu sunt arestați a doua zi, iar primăriile din localitățile unde există sport de performanță sunt obligate să contribuie cu două milioane de euro la bugete. În schimb, la noi, îți caută o problemă până ajungi la închisoare. Precis vor exista comentarii, cum s-a întâmplat în cazul Sepsi sau Miercurea Ciuc. Dar suntem pregătiți să le înfruntăm, pentru că singurul nostru scop e să derulăm un proiect sănătos, profesionist. Vă mai dau un exemplu despre atenția acordată fotbalului în Ungaria ca să vedeți diferențele de abordare în domeniu. Lucrez în prezent la grupa U19 a lui Balmazujvaros, la vreo 80 kilometri de Oradea. Am condus până recent și echipa lor din liga secundă maghiară, unde există obligativitatea să ai un junior pe teren și încă unul pe bancă. Eu am folosit și câte opt-nouă puști într-o partidă, iar clubul câștiga astfel câte 30.000 de euro de la federație ca sistem de încurajare pentru faptul că dădeam credit tinerilor peste limitele impuse. Iar la finalul sezonului se plăteau toți acești bani, care reprezentau un câștig semnificativ”, a spus Cigan pentru gsp.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare