Sănătate

Dr. brașovean Dan Grigorescu, întrebări după tragedia de la ATI Piatra Neamț / „Erou sau victimă?”

 

Dr. Dan Grigorescu, șeful Secției Chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, a reacționat pe Facebook cu privire la incendiul de aseară, de la Spitalul Județean Piatra Neamț, în urma căruia au decedat 10 pacienți intubați la ATI (vezi și: TRAGEDIE într-un spital din România! Update: Zece pacienți au murit în urma unui incendiu izbucnit la ATI -FOTO). El a scris și despre medicul care a suferit arsuri grave încercând, zadarnic, să salveze din pacienți. 

„Erou sau victimă?
Exprimându-mi, din suflet și la modul absolut, deplinul respect și sincera compasiune pentru situația gravissimă în care a ajuns colegul de la Neamț, și fără să doresc să îi știrbesc nici măcar cu o umbră de îndoială eforturile cu care e creditat că le-ar fi făcut pentru bolnavii pe care îi avea în grijă fiind de gardă, vin și eu cu o ipoteză:
Dar dacă dr. Denciu a fost surprins alături de pacienții din ATI în epicentrul exploziei/incendiului, luând foc și el în același timp cu aceștia, astfel încât este în primul rând o victimă a sistemului? Și abia mai apoi un erou prin implicarea ulterioară?
I se va recunoaște de către stat în acest caz adevărata «calitate» juridică (în primul rând cea de victimă, pentru că aceea de «erou» nu există în Codul Penal sau Civil) ce îi va da dreptul să primească despăgubirile cuvenite?
Nu de alta, dar să îl declari EROU e mai ieftin pentru cei vinovați decât să îl consideri (așa cum cred eu că e adevărat in acest caz) VICTIMĂ! P.S.: Nu mă înjurați, e doar o ipoteză de lucru care s-ar constitui într-o ancoră pentru adevăr și dreptate, inclusiv pentru procurori! Respect, colega!”, a scris dr. Dan Grigorescu.

Într-o postare ulterioară, el a pus întrebări și despre situația de la Spitalul Județean Piatra Neamț, dorind să se stabilească dacă Secția ATI funcționa în deplină legalitate. De altfel, au apărut informații că Secția a fost mutată cu o zi înainte de la etajul 3 la etajul 2 al spitalului, fără avize.

Redăm postarea doctorului brașovean:

„Nu că aș pune paie pe foc…
…dar auzind ultima declarație a președintelui țării care cerea ca adevărul cu privire la cele întâmplate în Neamț să fie aflat cât mai repede, mă simt dator să aduc și eu o contribuție la acest îndemn, punând câteva întrebări al căror răspuns trebuie găsit de procurori:
1. Numărul de paturi de TI aflate în cele două încăperi era conform cu autorizația de funcționare a spitalului pentru acel spațiu? Dacă nu, e de rău pentru cine a decis altfel. Iar dacă da, respecta oare autorizația emisă criteriile spațiale/volumice cuprinse în legislația actuală? Că dacă nu, e de rău pentru cine a dat-o.
2. Dacă a fost decisă suplimentarea de consumatori electrici pe circuitul din ATI doar prin dispoziție «după ureche», cu «hei-rup»-ul sau a avut la bază un aviz de specialitate din zona tehnică a spitalului?
3. Sistemul suplimentar de prize se găsea «la perete» sau consta în prelungitoare așezate pe pardoseală?
4. Exista o schemă tehnică avizată de specialiști a «instalației finale» rezultate prin prelungirea celei existente inițial?
5. Prelungitoarele erau conforme (dpdv al caracteristicilor tehnice) cu sarcina pe care o asigurau, iar dacă nu, cine a decis achiziționarea și utilizarea lor în astfel de condiții?
6. Au existat strigătoare de incendiu autorizate, iar dacă da, au fost folosite conform prevederilor legale?
7. Ultima, dar printre cele mai importante: era respectată schema de personal minim acceptabil legal pentru structura de ATI respectivă? Dar în restul spitalului?
Multe întrebări, care nasc și mai multe responsabilități posibile…
Pentru că dacă e să vorbim de vinovați, trebuie pornit de undeva, nu?

L.E.: Q.e.d.! Tocmai ce aflu acum câteva momente (Hotnews, ora 12.50):
Prefectul George Lazăr a acuzat că secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț a fost mutată sâmbătă, “fără niciun aviz”, fiind «un fel de hei-rup al celor de la spital».
«Secția de terapie intensivă a fost mutată ieri de la etajul 3 la etajul 2 fără să existe nici măcar o notificare la Direcția de Sănătate Publică», a spus Lazăr într-o intervenție la Digi 24.
«Este clar că acolo au fost lucruri care nu sunt în regulă», a declarat acesta, adăugând că era obligatorie informarea DSP.
Acesta a mai spus că la etajul 2 s-au făcut de curând, în ultimele 2-3 zile, lucrări în regie proprie pentru mări capacitatea.
«Acele circuite speciale trebuiau obligatoriu verificate și avizate de DSP (…) A fost un fel de hei-rup al celor de la spital», a afirmat prefectul de Neamț, adăugând că lucrările, în mod normal, trebuiau să aibă în spate avize și documente solide”.

VEZI ȘI:

NOUTĂȚI despre medicul erou de la Piatra Neamț / Transportat în Belgia


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare