Sănătate

BRAȘOV. CNAS le decontează românilor procedura HIPEC făcută „afară”

 

Spitalul Sf. Constantin de la Braşov este singura unitate medicală din România şi în Europa de Est care practică în mod curent procedura HIPEC (Chimioterapia hipertermică intraperitoneală) pacienţilor diagnosticaţi cu „carcinomatoză peritoneală”, cel mai avansat tratament al cancerului abdominal. De doi ani la Braşov se aplică tratamentul, 37 de pacienţi fiind operaţi aici din iunie 2013 și ar fi fost mai mulți, dar tarifele sunt însă unele pe care nu oricine şi le permite (6.000 – 7.000 de euro), din care Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează nimic sau la sume ridicole, de câteva procente din cost. În schimb, decontări pentru procedura HIPEC se fac de către CNAS pentru pacienţii români operaţi în spitale din străinătate, la sume de până la zece ori mai mari. „România este singura ţară din Uniunea Europeană în care această tehnică nu este decontată de Casa de Sănătate sau este pseudodecontată, la preţ identic pentru o apendicită sau o hernie. Practic, în acest fel există o discriminare a pacienţilor după criteriul financiar: cei care îşi pot permite o astfel de procedură versus pacienţii care nu pot achita operaţia”, a declarat dr. Bodgan Moldovan, chirurgul-șef al spitalului amintit, la simpozionul cu participare internațională de la Braşov, dedicat acestei proceduri . Medici chirurgi, oncologi, ginecologi din principalele centre chirurgicale din România au fost invitaţi să vadă rezultatele acestei proceduri chirurgicale, după ziua de teorie de ieri, astăzi, la Spitalul Sf. Constantin, urmând să aibă loc o intervenţie asupra unui pacient cu transmisie live în sala de conferinţe.

„Prezentarea mea a fost ca o pledoarie pentru existenţa unor centre în România, cu chirurgi specializaţi în chirurgia citoreductivă şi HIPEC. Ar fi nevoie de introducerea într-un sistem instituţionalizat, oficial, pe nişte programe de chirurgie oncologică, în care să se asigure trusele şi instruirea chirurgilor pentru această tehnică”, a declarat şi conf. dr. Marian Dorin, medic primar chirurg la Spitalul din Târgu Mureş, care a încercat acum 5 ani, fără succes, să aducă această tehnică în România, pledând acum din nou pentru introducerea procedurii HIPEC în Programul Naţional de Sănătate pentru oncologie şi implicit decontarea acesteia de către CNAS.

Citiți și:

BRAȘOV. Cel mai avansat tratament al cancerelor abdominale


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare