Sănătate

BRAŞOV. Centrul de Permanenţă din staţiunea Râşnov nu are defibrilator şi chiar dacă ar avea… „depăşeşte competenţa profesională locală”

 

În caz de urgenţă medicală, râşnovenii şi turiştii care aleg această staţiune din judeţul Braşov nu se pot baza pe Centrul de Permanenţă din localitate, în condiţiile în care acesta nu este dotat cu defibrilator şi chiar dacă l-ar avea, nu există medici care să-l folosească.

Adevărul a fost expus de Horia Motrescu, preşedinte USR Râşnov. El a postat pe pagina sa de Facebook informaţiile, pe care le-a solicitat şi primit de la Primăria Râşnov.

Conform autorităţilor, Centrul de Permanenţă este deschis din 2011, dar nu are defibrilator şi chiar dacă ar avea, „folosirea acestuia depăşeşte competenţa profesională locală”. Reprezentanţii Primăriei Râşnov au adăugat că „eventualele urgenţe care necesită defibrilator sunt tratate exclusiv prin intermediul Serviciului de Urgenţă 112”.

„Precizăm că există în dotare mobilier şi material sanitar conform ordinului 697/20.122/2011, însă nu există trusă de urgenţă constituită, deoarece toate materialele acesteia sunt depozitat în Centrul de Permanenţă, care nu este constituit ca centru medical de tratare a urgenţelor medicale”, este scuza autorităţilor locale.

„Mai nou, defibrilatoarele se găsesc și în locuințele personale, în metrouri, în săli de așteptare, în mall-uri, în hoteluri, în aeroporturi, etc. Practic, în toate locurile aglomerate există un astfel de aparat care are instrucțiunile de utilizare la vedere. Competența medicului de familie este dată de curriculum, care prevede în formarea acestuia și asigurarea codurilor de urgență regăsite în normele metodologice”, a replicat Horia Motrescu.

„Nu cred că e vorba de lipsa fondurilor, ci de dezinteres. Când coordonezi un astfel de centru, extrem de important pentru orașul nostru, pui interesul pacienților deasupra scuzelor! Mai mult, autoritățile locale nu își pot permite să interpreteze legea după bunul plac. Conform Ordinului nr. 1484/7310/2017 (pentru modificarea și completarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al ministrului administrației și internelor nr. 697/112/2011) există o serie de standarde minimale privind dotarea centrelor de permanență fixă. Dacă legea obligă la a avea un defibrilator, firul logic spune că trebuie să știm și să-l folosim, iar dacă nu știm, apare obligativitatea informării. De acest aspect ar trebui să se ocupe Șeful Centrului de Permanență”, a adăugat el.

Postarea poate fi găsită AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare