Politic

Sondaj de opinie la BRAȘOV. Despre modificările la Codurile penale aprobate de Camera Deputaților și atacate din nou la CCR

 

Camera Deputaților a adoptat, în 24 aprilie, proiectul de modificare a Codului penal în forma aprobată de Senat, precum și modificările la Codul de procedură penală, eliminând mai multe articole declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Opoziția a anunțat că va ataca, din nou, la Curtea Constituțională, cele două acte normative. (C.V.)

Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect: 

 

„Obsesia PSD de slăbire a luptei anticorupţie”
 
Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: 
„Modificarea Codurilor Justiţiei denotă, o dată în plus, obsesia partidului condus de Liviu Dragnea de a îngreuna misiunea celor care luptă împotriva infracţiunilor, îndeosebi a corupţiei, şi a le face infractorilor viaţa cât mai uşoară. Acţiunea aceasta a PSD, cu sprijinul aliaţilor din Parlament, ignoră doleanţele unei mari părţi din societatea românească, ignoră poziţia asociaţiilor de magistraţi şi pe cea a  Comisiei Europene, care s-a exprimat nu o dată că modificarea legislaţiei privind Justiţia trebuie făcută cu o consultare prealabilă a experţilor CE sau a unui organism independent, cum este Comisia de la Veneţia. De asemenea, şi ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare oferă recomandări în acest sens, însă cei din conducerea PSD au decis să ignore orice le contrazice planurile referitoare la slăbirea luptei anticorupţie”. (C.V.)
 

„Asalt asupra stabilității justiției”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „PSD își continuă, neîntrerupt, asaltul asupra stabilității justiției. Modificarea Codurilor face parte din acest plan sinistru prin care magistrații vor fi puși în imposibilitate de a-și îndeplini funcția, aceea de a apăra valorile unei societăți democratice și ordinea constituțională. «România, raiul infractorilor» este noul slogan electoral PSD. PNL a contestat la Curtea Constituțională legile de modificare ale Codului Penal și de modificare a Codului de Procedură Penală. Am contribuit la redactarea noii sesizări la Curtea Constituțională asupra legilor care modifică Codurile și am arătat prin sesizare că dispozițiile legii fundamentale sunt încălcate, în special cele care privesc statul de drept, principiul legalității și cel al securității juridice.” (C.V.)

 

„Se dorește blocarea procesului legislativ”

Daniel Zamfir, senator ALDE Brașov: „Nu cred că mai este vreun secret pentru nimeni faptul că toate acțiunile grupului organizat Iohannis-PNL-USR urmăresc doar blocarea procesului legislativ. Acum, că vorbim de modificările la Codurile penale, avem de aface, din nou, cu dublu limbaj din partea lor. Modificările care au fost votate au fost cele cerute de CCR încă de acum doi ani de zile, iar altele au fost chiar propuse de PNL și care au trecut de CCR. Sigur, după ce Ludovic Orban a fost «grațiat» de DNA săptămâna trecută, avem și explicația zgomotului permanent pe care îl face conducerea PNL. Este de neimaginat cum a ajuns PNL partidul care să încurajeze delațiunea și să apere abuzurile! L-aș întreba pe Ludovic Orban, cât de corect este că peste 800 de primari PNL care au dosare la DNA pe abuz în serviciu și făcute de Curtea de Conturi, sunt lăsați de izbeliște, o mare parte dintre ei fiind victime ale abuzurilor, iar el, numai el, a ieșit «basma curată»?” (C.V.)

 

„Codurile trebuiau demult modificate”

Vladimir Ciolacu, avocat în Baroul Brașov: „Aș spune în primul rând că politica penală a unei țări este făcută de puterea legislativă, nu de cea executivă și nici de cea judecătorească. În al doilea rând, aș sublinia că posibilitatea opoziției de a ataca un proiect înainte de promulgare face parte din procedurile democratice. Atâta vreme cât căile constituționale sunt urmate, nu cred că cineva ar trebui să obiecteze. În al treilea rând, trebuie subliniat că, pe de o parte, codurile trebuiau demult modificate ca urmare a zecilor de decizii ale Curții Constitutionale prin care o parte importantă a textelor a fost declarată neconstituțională. Pe de altă parte, și Înalta Curte a simțit nevoia să intervină de nenumărate ori prin pronunțarea unor recursuri în interesul legii sau prin pronunțarea unor decizii pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Atât deciziile CCR cât și ale ICCJ ne arată că modificările erau necesare. Să ne aducem aminte, totuși, că aceste coduri sunt cele care au generat cele mai multe probleme în practică, acesta fiind motivul pentru care CCR și ICCJ au intervenit. Dintr-un alt punct de vedere, aș constata că există o vie dezbatere în spațiul public cu privire la aceste modificări, însă de cele mai multe ori, persoanele care opinează nu au pregătire de specialitate și nici exercițiul practic. Atâta vreme cât un proiect de lege trece prin Parlament și ajunge să fie promulgat, el trebuie să fie aplicat. Comentariile asupra corectitudinii sau incoerenței pot fi făcute, însă trebuie să înțelegem cu toții că democrația așa funcționează. Majoritatea parlamentară își impune punctul de vedere, iar opoziția poate uza de mijloacele puse la dispoziție de Constituția României. Cel puțin mie, modificările nu mi se par atat de spectaculoase astfel încât să genereze o vie emoție la nivelul întregii societăți și nici măcar nu s-a intervenit asupra tuturor articolelor unde ar fi trebuit să se intervină. Dar voi fi consecvent punctului de vedere exprimat mai sus, conform căruia, dupa publicarea în Monitorul Oficial, legea trebuie aplicată și nu comentată. Așa este normal într-o democrație!”. (C.V.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare