Politic

BRAŞOVUL nu a intrat în finala pentru CEC 2021 din cauza Sibiului?

 

După cum se ştie deja, Braşovul a ieşit din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEC) 2021, neintrând pe lista scurtă de patru finaliste. Agenţia Metropolitană Braşov (AMB), promotorul acestui proiect, a programat de ieri o conferinţă de presă pentru astăzi, destinată comunicării oficiale a rezultatului „audierii” din 8 decembrie, când a fost prezentat dosarul de candidatură în fața comisiei internaționale. La conferinţă au participat toți cei implicați în dosarul Brașovului, viceprimarul Adina Durbacă, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie, Dragoş David, directorul AMB, ceilalţi membri ai echipei, pregătiţi să dea detalii asupra felului în care s-au prezentat în fața juriului internațional.

Cum rezultatul nu a fost cel scontat, atmosfera în care au fost proiectate reprezentanţilor presei cele opt filmuleţe a fost una apăsătoare. „Toţi avem un gust amar după acest rezultat pe care evident nu ni l-am dorit. Din păcate, nu a ţinut de noi, juriul a decis aşa. Profit de această ocazie să le mulţumesc celor din echipa care a lucrat la acest proiect, domnului Nicolae Pepene, pe care l-am cooptat pe ultima sută de metri şi care a dat 150%, domnului Dragoş David, celorlalţi tineri din echipă. Pentru noi ca autoritate este foarte important acordul politic, din partea tuturor partidelor, pe care l-am obţinut pentru Strategia culturală a Braşovului până în 2030, ca şi strategia sa în sine. Mă bucur că am ajuns cu toţii să fim de acord că Braşovul are nevoie de cultură ca să se dezvolte. Avem Ghidul de finanţare culturală pentru proiecte, dar cursa asta spre candidatură a adus o experienţă foarte bună, de coagulare a comunităţii, am văzut că au venit braşoveni şi au creat evenimente culturale pentru braşoveni şi pentru turişti, chiar dacă nu au putut fi incluşi pentru cele cu bani de la bugetul local, apelând la sponsorizări. Chiar dacă nu am reuşit, nu ne oprim. Asta e, ne lingem rănile şi continuăm, fiindcă ne-am propus să creştem prin cultură şi trebuie să demonstrăm că suntem în stare”, a spus Durbacă. De altfel, a precizat viceprimarul, Asociaţia Braşov 2021, care în mod logic s-ar fi dizolvat după acest rezultat, va continua să funcţioneze pentru a duce la bun sfârşit două proiecte cu finanţare europeană, în care este partener pentru Biblioteca Judeţeană, respectiv pentru Agenţia Metropolitană.

„Braşovul nu e oraş cultural”

Nicolae Pepene a fost cooptat în septembrie, când dosarul era aproape gol sau un conglomerat fără cap şi coadă, directorul AMB fiind cel care şi-a asumat această decizie. „Într-adevăr, ca să folosesc metafora pe care s-a bazat dosarul Braşovului, „Civilizaţia Muntelui”, eu am participat la ascensiunea spre vârf. Şi, aşa cum am expus şi în faţa juriului, filosofia este simplă «Nu trebuie să urci muntele ca să îţi dai seama că este înalt”. Pentru mine, Europa înseamnă copiii mei, o capitală euopeană a culturii trebuie să fie aşa cum şi-o doresc ei. Am ieşit din cursă, dar ceea ce rămâne este faptul că avem angajamente ferme pe termen lung şi că avem o analiză critică, corectă, a vieţii culturale, a consumului cultural din Braşov. Cel mai mai mare câştig este că am reuşit să recunoaştem că Braşovul nu este oraş cultural. Nu avem teatru naţional, nu avem operă naţională, nu avem multe care pot defini o capitală culturală. Dacă pornim de aici cu sinceritate, avem şanse să ajungem unde vrem. Pentru prima dată Braşovul şi-a propus să fie oraş cultural şi asta a unit comunitatea, avem decizia politică, decizia administrativă, acum trebuie să trecem dincolo de vorbele din dosar, să trecem la fapte, la oricare dintre noi poate lua parte. Poate o echipă mai mare, care să fi pornit mai din timp, aducea alt rezultat. Poate, nu am de unde să ştiu. Abia în ianuarie juriul va publica un raport în care va motiva deciziile şi va spune exact de ce a admis şi de ce a respins fiecare candidatură. Atunci ne vom dumiri. Sper să fie doar motive culturale. Eu îmi asum acest dosar, această muncă, nu ştiu dacă şi cei care au lucrat până în septembrie. Repet, ce contează este că s-au luat nişte angajamente, aşa cum trebuie să ne asumăm şi planurile de management al instituţiilor culturale, fie ele mai vechi sau mai noi”.

„Am avut din start un handicap”

La rândul său, directorul AMB, Dragoş David, s-a declarat mândru de felul în care s-a prezentat Braşovul. Totuşi, David susţine că, deşi a avut un proiect bun, principalul punct slab al Braşovului a fost apropierea de Sibiu, corelat cu o influenţă politică în deciziile pe care le ia juriul internaţional care evaluează dosarele. „Mulţumiri celor cu care am lucrat, au muncit din greu şi foarte bine. Chiar sunt mândru de ceea ce a realizat această echipă. Din păcate, am plecat cu un handicap serios din start, pentru că Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii 2007. Se dovedeşte astfel că este adevărat ceea ce ni s-a spus din mai, că nici un oraş din aceeaşi regiune nu este ales la un interval atât de scurt. Nici Târgu-Mureş, care este tot din Regiunea Centru, nu s-a calificat mai departe. A fost şi o influenţă politică şi nu mă refer la cea din România, ci la cea de la nivel european, care se manifestă prin lobby. Vrem, nu vrem, Uniunea Europeană este o construcţie politică şi asta se vede şi în decizii de acest gen”, a declarat Dragoş David.

Braşovul a cheltuit mult mai puţin decât alte oraşe respinse

Directorul AMB a spus, de asemenea, că Braşovul a cheltuit „enorm mai puţini bani” faţă alte oraşe pentru această candidatură, însă în urma acestei curse rămâne, ca un mare câştig, Strategia Culturală până în 2030. „Acum că 2016 este an electoral, sper şi mi-aş dori ca sportul şi cultura să fie conexate şi să se regăsească într-o măsură cât mai mare în programele politice, nu doar electorale, pentru Braşov, pe termen lung”, a mai spus Dragoş David. Potrivit directorului AMB, pregătirea candidaturii pentru Capitala Europeană a Culturii 2021 a costat în jur de 100.000 de euro. În această sumă au fost incluşi şi banii alocaţi cofinanţărilor pentru proiectele culturale din 2015, prin Ghidul cultural. În schimb, potrivit lui David, Craiova a cheltuit milioane de euro.

 Citiţi şi:

Braşovul NU rămâne în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare