Politic

10 strategii de diversiune! Uite cum te manipulează politicienii!

 

Lingvistul american Noam Chomsky este un reputat profesor la Massachusetts Institute of Technology(MIT). Chomsky este cunoscut în lumea întreagă datorită criticilor violente la adresa politicii externe a Statelor Unite ale Americii, dar și la adresa altor mari puteri. În lumea academică, este faimos pentru „teoria gramaticii generative” și pentru contribuțiile sale în domeniul lingvisticii teoretice. Acesta a revoluționat întreg sistemul lingvistic modern. Chomsky a declarat că preferințele sale personale „sunt unele anarhiste tradiționale, în bună măsură cu originea în iluminism și în liberalismul clasic”, conform presei internaţionale. E considerat un pacifist militant.

Printre altele, Noam Chomsky a explicat regulile de bază ale manipulării prin mass-media, pe care se bazează puterea politică. El numeşte aceste reguli strategii ale diversiunii şi au fost sintetizate în ceea ce s-a numit ulterior: „Decalogul Chomsky”. Aceste 10 principii circulă de ceva vreme pe internet, inclusiv pe site-urile româneşti.

Alte surse arată că acest decalog ar fi de fapt fals, o altă manipulare, un hoax, şi că în realitate aceste principii nu ar fi fost enunţate de Chomsky. Indiferent dacă au fost emise sau nu de lingvistul american, aceste principii sunt cel puţin interesante.

Decalogul Chomsky:

„1. Poporul trebuie să aibă mintea ocupată cu altceva decât cu problemele adevărate.

Ce trebuie să faci: Să distragi tot timpul atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.

Ce trebuie să faci: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real populaţia, iar apoi oferă soluţiile.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.

Ce trebuie să faci: Mecanismele propagandei trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil.

4. Oamenii trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său.

Ce trebuie să faci: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea, dacă e prevenit.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.

Ce trebuie să faci: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire naivă şi cu predispoziţie la intoxicări.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea.

Ce trebuie să faci: Să faci tot timpul apel la sentimente, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul.

Ce trebuie să faci: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula apoi opiniile colective.

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, corectă şi obiectivă.

Ce trebuie să faci: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.

Ce trebuie să faci: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare.

Ce trebuie să faci: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţei pentru a cunoaşte psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe, astfel ca poporul să nu creadă în manipulare“.

Recent, într-un discurs pe care l-a ţinut la The New School în New York, Noam Chomsky a spus că SUA reprezintă cel mai mare pericol pentru pacea mondială, şi nu Iranul, informează democracynow.org. De asemenea, a avut critici la adresa politicii externe promovate de Hillary Clinton.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare