Expres

Palatul Administrativ trece în patrimoniul județului

Palatul Administrativ trece în patrimoniul județului. Clădirea în care funcționează Instituția Prefectului și Consiliul Județean Brașov este transferată, prin hotărâre de Guvern, în grija autorităților locale, respectiv a CJ.

Potrivit hotărârii guvernamentale aprobate miercuri, imobilul în care a funcționat pe vremuri Palatul Justiției are la ora actuală o valoare de inventar de peste 17, 6 milioane de lei. Sediul CJ Braşov şi al Prefecturii Braşov este într-o stare destul de precară, pe zidurile exterioare fiind, de mulţi ani, plăcuţe prin care trecătorii sunt avertizaţi că există pericolul ca ţiglele să cadă. Reabilitarea și consolidarea sa au fost imposibile timp de mai mulți ani tocmai din cauza problemei birocratice care viza dreptul patrimonial. Consiliul Județean a început de câțiva ani demersurile de preluare.

Construită ca Palat al Justiţiei, inaugurat în 1902

Clădirea în care acum funcţionează Prefectura, Consiliul Judeţean (anterior, şi Curtea de Apel) a fost ridicată la începutul secolului, ca Palatul Justiţiei. În anul 1900, preşedintele Tribunalului Regalm Georg von Weer, a formulat o cerere către comunitatea oraşului Braşov pentru atribuirea unui teren de 9.450 mp, pe care să se construiască Palatul de Justiţie.
Cererea a fost aprobată, oraşul a perceput o taxă simbolică, cu condiţia ca toate construcţiile existente şi ridicate ulterior să fie predate cu titlu gratuit comunităţii braşovene. S-a hotărât construirea Palatului de Justiţie, a închisorii şi a unor ateliere pentru puscăriaşi. Lucrările au fost terminate în 1902. Clădirea a funcţionat conform destinaţiei iniţiale până la instaurarea regimului comunist, când a devenit sediul PCR din regiunea Stalin, şi apoi sediul Comitetului Județean PCR („Județeana de partid”), fiind astfel ținta revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987 și a Revoluției din Decembrie 1989. Clădirea a avut de suferit și în urma unui miting de protest al muncitorilor de la Roman SA din 1999.

Acum va putea fi reabilitată și modernizată

Palatul Administrativ trece în patrimoniul județului. „Ne întregim patrimoniul imobiliar cu clădirile care trebuie să aparţină judeţului Braşov! Executivul a aprobat hotărârea privind trecerea Palatului Administrativ din domeniul public al statului şi administrarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Braşov, în domeniul public al Judeţului Braşov. Astfel, clădirea istorică în care Consiliul Judeţean Braşov şi Instituţia Prefectului îşi desfăşoară activitatea ajunge în patrimoniul nostru, astfel încât să o putem reabilita, consolida şi moderniza”, a anunțat pe Facebook președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea.

Palatul Administrativ este format dintr-un corp de clădire (subsol+parter+3 etaje), cu o suprafață construită de 2461 mp și o suprafață desfășurată de 10.641 mp, având un teren de 7.831 mp.

„Este o construcţie emblematică pentru oraşul nostru, cu o arhitectură impresionantă, o clădire de patrimoniu care merită să fie refăcută din temelii şi până la acoperiş, păstrându-i-se elementele reprezentative de stil, iar administraţia judeţeană este capabilă să facă acest lucru!”, a mai afirmat Adrian Veștea.

Încep demersurile pentru spitalul de la Stejeriș

Palatul Administrativ trece în patrimoniul județului. O altă veste bună din şedinţa Guvernului este aprobarea Memorandumului privind demararea măsurilor legale în vederea înscrierii unor imobile (terenuri şi clădiri) din municipiul Braşov aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, în domeniul public al Consiliului Judeţean Braşov.

Este vorba despre pavilioanele I, II şi III de la Stejeriş ale Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov, în care în prezent funcţionează Secţia de Pneumologie Copii, Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, respectiv Compartimentul îngrijiri paliative, precum şi clădirea administrativă, arhiva și garajele care sunt amplasate pe terenul aferent acestora.

„Chiar dacă Spitalul de Pneumologie şi Boli Infecţioase este în proces de relocare la Mârzescu şi în perspectivă va beneficia de o clădire nouă şi modernă care urmează să fie construită cu fonduri PNRR, printr-un parteneriat al Primăriei cu Consiliul Judeţean, avem planuri în ceea ce priveşte reabilitarea şi funcţionalizarea imobilelor de la Stejeriş, care de zeci de ani n-au mai cunoscut o reparaţie capitală”, a menționat șeful CJ Brașov.

CJ vrea și alte clădiri medicale

În acest context, Adrian Veștea a reiterat faptul că își dorește ca și alte clădiri din Brașov, în special cele care au (avut) activități medicale, să ajungă în patrimoniul județului. E vorba despre staționarele Astra și Tractorul, aparținând Spitalului Clinic Județean de Urgență, subordonat CJ, dar care sunt în patrimoniul municipiului Brașov. De asemenea, fostul spital de oncologie, ce aparține Casei Naţionale de Pensii Publice, ar putea fi preluat de administrația județeană și repus în funcțiune.

„Aşteptăm cu interes ca şi alte imobile din municipiul Braşov, fie unele în care se desfăşoară activităţi medicale (staţionarele Astra şi Tractorul), fie altele în prezent dezafectate (fostul spital de oncologie), să ajungă în patrimoniul judeţean, pentru a le reface şi valorifica în beneficiul comunităţii”, a încheiat Veștea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare