Expres

Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o gospodărie din România

 

Specialiştii au confirmat un focar de pestă porcină africană, la porcii dintr-o gospodărie din comuna Micula, judeţul Satu-Mare, potrivit unui comunicat remis astăzi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat remis de ANSVSA, imediat ce Direcţia Judeţeană a fost anunţată că există cazuri de îmbolnăvire a porcilor din gospodăria menţionată, s-au impus restricţii de mişcare a animalelor şi s-au prelevat probe, pentru a stabili boala de care suferă.

Astfel, cu două zile în urmă, la laboratorul DSVSA Satu-Mare, s-a pus diagnosticul de pestă porcină africană, iar ieri, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) l-a confirmat.

Potrivit procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu DSVSA Satu – Mare au întreprins acțiunile prevăzute de legislație pentru această situație:

– au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
– au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatația infectată;
– au fost ucise cele 13 animalele existente în respectiva exploatație și cadavrele au fost distruse prin incinerare;
– s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate;
– a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate;
– au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de acțiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii.

Discuţii la Bruxelles, pe fondul confirmării focarului

ANSVSA a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Duminică, președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. „În această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, în colaborare cu alte instituții competente ale statului”, au precizat reprezentanţii ANSVSA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button