Expres

Ești bolnav și nu poți munci? Statul îți mai ia 10% din salariu

Ești bolnav și nu poți munci? Statul îți mai ia 10% din salariu

Guvernul a decis să impună cu 10%, însemnând contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), indemnizațiile de concedii medicale, ceea ce înseamnă că salariații vor primi mai puțini bani, începând cu cele aferente lunii ianuarie 2024. Doar indemnizațiile acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân scutite de CASS, deși guvernanții susțin că sunt mai multe excepții.

Recenta OUG nr. 115/2023 le contrazice declarațiile:

„La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:
«i) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare»”
.

Cum „se traduce” asta, explică : de la categoria veniturilor scutite de CASS, indemnizațiile de asigurări sociale din OUG nr. 158/2005 sau, așa cum le numește majoritatea, indemnizațiile de concedii medicale trec în rândul veniturilor ce sunt taxate cu procentul de 10% pentru CASS. Asta înseamnă, așadar, că salariații vor încasa indemnizații mai mici cu 10%, întrucât angajatorii vor trebui să le rețină procentul pentru CASS. Până acum, acestor indemnizații li se aplica doar impozitul de 10% și CAS-ul (25%, la condiții normale de muncă).

De când se întâmplă asta? Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, ce se vor plăti în februarie.
Desigur, impunerea cu CASS nu li se aplică doar angajaților, ci și celor care se asigură facultativ pentru aceste concedii (PFA-uri, profesii liberale), dar și șomerilor care au dreptul la aceste indemnizații sau altor categorii de persoane care nu sunt angajate, dar care au dreptul, în anumite condiții, la indemnizațiile medicale.

Ce tipuri de concedii medicale sunt afectate

Ce indemnizații sunt vizate, mai exact?
Potrivit OUG nr. 158/2005, concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, sunt:

a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;

d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;

d1) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;

e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003.

„OUG 115 se referă în mod clar la «indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005», ceea ce ne face să înțelegem că e vorba de toate indemnizațiile de medical enumerate mai sus”, subliniază cei de la avocatnet.ro.

Totuși, tot conform OUG 115, rămân scutite de CASS indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Guvernanții susțin că măsura a fost adoptată pentru a stopa folosirea abuzivă, chiar nelegală, a dreptului la concediu medical plătit. Care ar fi o stratagemă a celor care vor zile libere în plus, vor să ia mai mulți bani ori să se protejeze de concediere.
 Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei.
Pe de altă parte, decidenții susțin că ar fi mai multe excepții de scutire de la plata CASS, chiar dacă textul ordonanței îi contrazice.

Am ajuns în situația în care în concediul medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri”, a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la „Știrile Zilei“ de la Digi24.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Alina
3 luni în urmă

În rromania e mai profitabil să fii asistat social decât angajat! Toți cocalarii sunt avantajati, beneficiind de tot fără să plătească nicio taxă. Dacă muncești și plătești către stat toate darile, esti un mare fraier! Păi, care-i discriminat? Este că… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare